(video) Proteste la Bălți „contra justiției vândute”: Partidul Șor cere demisia magistraților care au scos-o pe Marina Tauber din alegeri

Judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție, precum și cei de la judecătoria Bălți și Curtea de Apel din Bălți și-au început ziua cu proteste în fața instituțiilor în care activează. Zeci de membri și simpatizanți ai Partidului „ȘOR” au manifestat la sediile instanțelor de judecată, cele care, în urmă cu două luni, au anulat, în ritm alert, înregistrarea candidaturii Marinei Tauber, după ce aceasta câștigase detașat primul tur de scrutin.

Foto: partidulsor.md

Înarmați cu pancarte, participanții la acțiune au scandat lozinci împotriva judecătorilor și au cerut demisia lor. „Justiția de buzunar ne-a lăsat fără primar”, „Bălțenii nu iartă trădătorii” „Jos justiția vândută!”, „Bălțenii, victime ale injustiției PAS!”, sunt câteva dintre mesajele lansate de protestatari. În opinia lor, magistrații au ales atunci să îndeplinească indicații politice, în loc să aplice legea, furându-le astfel bălțenilor dreptul de a-și decide singuri soarta.


„Acești judecători corupți și vânduți s-au luat de ceea ce au mai scump oamenii într-o societate democratică: dreptul de a alege și vor plăti pentru nedreptatea pe care le-au făcut-o bălțenilor!”, a declarat consilierul municipal Chișinău, Serghei Burgudji, care a protestat în fața Curții Supreme de Justiție.


La protestele de la Bălți a participat și deputatul Partidului „Șor”, Marina Tauber.

„Noi suntem puternici și suntem în măsură să luptăm. Dar există oameni care nu se pot apăra și care riscă să ajungă pe mâna acestor judecători vânduți și fără scrupule. Acești judecători trebuie să-și dea demisia. Ar fi singura lor decizie corectă. Mai există o soluție – să recunoască public că acea decizie a fost luată sub presiune. Poate în așa caz, bălțenii îi vor ierta”, a declarat Marina Tauber.


Amintim că Marina Tauber a fost exclusă din cursa electorală de la Bălți în noaptea dinspre 4 și 5 decembrie 2021, cu o oră înaintea de începerea celui de-al doilea tur de scrutin. Procesul intentat de CEC împotriva candidatului Partidului „Șor” a început vineri noaptea și a trecut prin toate instanțele în mai puțin de 24 de ore. Avocații au semnalat atunci grave încălcări de procedură și consideră că decizia a anula înregistrarea candidatului Partidului „Șor” este ilegală și arbitrară și a fost luată sub influența factorului politic.

Judecătorii care au emis decizii pe bandă rulantă sunt Natalia Costaș, care a pronunțat sentința în primă instanță, Ion Talpa, președintele Curții de Apel Bălți, care a coordonat procedura în instanța de apel, precum și magistrații care au participat nemijlocit la ședință, Dumitru Corolevschi, Stela Procopciuc și Diana Stănilă. La Curtea Supremă de Justiție, cauza a fost judecată de Maria Ghervas, Nina Vascan și Victor Burduh.

Menționăm că Marina Tauber a înregistrat, în primul tur al alegerilor din Bălți, un scor categoric de aproximativ 48 la sută și a fost la un pas de a obține mandatul de primar din prima.


Pub