„Spînu a semnat o condiție stupidă de achitare în avans. Riscăm să fim deconectați”. Chicu: Maia Sandu va folosi toate scursurile mediatice ca să-și decline responsabilitatea

Fostul premier, Ion Chicu, a venit cu o reacție, după ce Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldovagaz, prin care anunță intenția de sistare a livrării gazelor, iar Guvernul va cere instituirea stării de urgență în țară, din cauza crizei energetice. Chicu susține că „riscul enorm de sistare a livrărilor de gaze apare mâine, deoarece conform înțelegerii lui Spînu cu Miller, Moldova trebuie să plătească gazul în avans, ceea ce niciodată n-a mai fost în istoria relațiilor noastre”, a menționat fostul premier.

Foto: UNIMEDIA

Republica Moldova intră iar în criză energetică, în plină iarnă. Chiar dacă conform relatărilor triumfaliste ale guvernării, contractul cu Gazprom a fost încheiat „la condițiile părții moldave”, Maia Sandu va folosi toată propaganda și scursurile mediatice aservite pentru a-și declina responsabilitatea.

Riscul enorm de sistare a livrărilor de gaze apare mâine, deoarece conform înțelegerii lui Spînu cu Miller, Moldova trebuie să plătească gazul în avans, ceea ce niciodată n-a mai fost în istoria relațiilor noastre cu Gazprom. Și deoarece această înțelegere stupidă a lui Spînu cu Miller face imposibilă derularea normală a Contractului, țara poate rămâne fără gaz.

Totodată, este foarte de neînțeles poziția „Gazpromulu” în această situație, care spre deosebire de Spînu, erau conștienți la etapa semnării acestui Contract, că Moldovagaz nu are cum îndeplini asemenea condiții. Tratăm această atitudine a monopolistului rus drept o deviere de la spiritul relațiilor dintre părți și o manifestare a lipsei de flexibilitate în raport cu consumatorii săi din Republica Moldova. Este o poziție comercială, care poate aduce dividende furnizorului doar pe termen imediat și, nicidecum, pe o perioadă îndelungată. Poziție regretabilă și inacceptabilă, considerând istoricul relațiilor dintre părți.

Vina formală pentru situația creată aparține totalmente Maiei Sandu și grupării sale incompetente. Cea morală - ambelor părți contractante. Și unor „parteneri” externi ai acestei guvernări, bineînțeles”, a scris Chicu.

Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldovagaz, prin care anunță intenția de sistare a livrării gazelor naturale către R. Moldova, dacă nu va fi achitat integral consumul curent până la 20 ianuarie.

Comisia pentru Situații Excepționale se întrunește, astăzi, în ședință, în contextul în care „există riscul real să fie tăiate livrările de gaze naturale către consumatorii din Republica Moldova”. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița.


Pub