(doc) Moldova va cumpăra energie electrică din cel puțin 2 surse. Spînu: Licitația începe în februarie

Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul care prevede că din acest an, Republica Moldova va cumpăra energie electrică din cel puțin 2 surse, ca măsură de creștere a siguranței pentru țară în acest domeniu.

Foto: adevarul.ro

„În contextul ultimelor evenimente de pe piața gazelor naturale și cea a energiei electrice, Guvernul vine cu unele măsuri în vederea asigurării securității energetice a RM, prin ajustarea cadrului juridic ce reglementează sectorul energiei electrice.

Proiectul prevede un mecanism de asigurare a achiziției energiei electrice din cel puțin 2 surse, ca măsură de creștere a siguranței în aprovizionarea cu energie electrică

Astfel, licitațiile de procurare a energiei electrice pentru perioada următoare se vor organiza în baza unei hotărâri aprobate de ANRE, ce va prevedea proporțiile de achiziționare de la primii doi sau mai mulți ofertanți, în funcție de diferența procentuală dintre prețurile oferite de aceștia

Am avut o situație în octombrie și una în decembrie, când unica sursă, care acum are contract cu furnizorii de energie, nu a fost capabilă să ofere întreaga capacitate de energie. Astfel, acest proiect vine să diversifice sursele de energie electrică, ce vor fi achiziționate.

Următoarea licitație de energie electrică va avea loc în perioada februarie-martie, tocmai din acest motiv, vom merge rapid cu acest proiect, iar legea cu privire la energia electrică va suferi și alte modificări, pe parcursul anului viitor, astfel încât, cu adevărat să avem o legislație bună în domeniul energiei electrice”, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Contractele existente de aprovizionare cu energie electrică a consumatorilor din RM expiră la 31 martie 2022.


Pub