„Ne-am unit”. Doi fruntași PD au ajuns la conducerea guvernării PAS. Dumitru Diacov: Mă bucur că Serebrian și Nantoi sunt de folos astăzi țării

Proaspătul vicepremier pe Reintegrare, Oleg Serebrian, a deținut anterior funcția de vicepreședinte al Partidului Democrat. Oficialul nu este singurul din guvernarea PAS, care a fost la democrați. Deputatul PAS Oazu Nantoi la fel a fost în PD. „În comparație cu Slusari, eu mă bucur că și Oleg Serebrian, dar și Oazu Nantoi sunt de folos astăzi țării!”, a scris astăzi pe Facebook, președintele de onoare al Partidului Democrat, fondatorul formațiunii, Dumitru Diacov.

Foto: FB/Diacov

Diacov a publicat și o fotografie, alături de cei doi, din 2009, când aceștia s-au regăsit în cadrul aceleiași formațiuni:

„Oleg Serebrian, finul lui Leancă, оказывается (n.r. s-a adeverit că) tot este un om bun și merită funcția de viceprim-ministru. Cine este domnul Serebrian, dacă cineva a uitat? În 2008 el a făcut un deal cu Dumitru Diacov și a sacrificat partidul Social-Liberal. Pentru asta a primit funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Democrat. În perioada lui Plahotniuc domnul ambasador a fost absolut loial regimului și ședea тихо-тихо ( n.r. liniștit). Fără niciun cuvânt de critică față de regimul cleptocrat”, a scris astăzi și fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari.

Oleg Serebrian a fost ambasadorul Republicii Moldova în Germania, din noiembrie 2015 până la sfârșitul lui 2021.

Pe 3 ianuarie 2022, diplomatul a fost numit director al Institutului Diplomatic de pe lângă Ministerul de Externe și Integrării Europene, iar astăzi a fost învestit în funcția de vicepremier pe Reintegrare în Guvernul Gavrilița.

Între anii 2001 și 2008, Serebrian a fost președintele Partidului Social-Liberal, formațiune care a fuzionat ulterior cu Partidul Democrat. Serebrian a fost vicepreședintele PD până în 2010, demisionând din această funcție, după ce a fost numit ambasador în Franța.

Funcția de vicepremier pe Reintegrare în Guvernul Gavrilița a rămas vacantă, după ce Vladislav Kilminski a demisionat, la doar 3 luni de la învestire. Motivele enunțate ale plecării au fost „de ordin personal”.

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, a creat în 1990 Partidul Social-Democrat, iar în 2009 a fuzionat cu PD și a devenit deputat.

În martie 2015, Nantoi a aderat la formațiunea lui Iurie Leancă - Partidul Popular European. Tot atunci a participat la fondarea Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, după care a devenit deputat din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, aflat astăzi la guvernare.


Pub