„Este vorba despre aplicarea bunului simț”. Gavrilița și Topală explică dispoziția către școli de a eficientiza energia: Cheltuirea corectă a banului public e mereu valabilă

Guvernul vine cu explicații, după ce a fost acuzat de primarul capitalei, Ion Ceban că „vrea să facă economii din contul copiilor”. Ministrul Educației spune că eficientizarea energiei în instituțiile publice nu presupune crearea de disconfort pentru elevi și cadrele didactice. „Și este vorba despre aplicarea bunului simț. Nu e vorba despre acțiuni care ar periclita cumva procesul educațional. Directorii, prin bun simț și înțelegere, sâmbăta, duminica, să dea temperatura mai jos”, a explicat și prim-ministra Natalia Gavrilița.

Foto: UNIMEDIA

„Guvernul a urmărit cu preocupare și îngrijorare situația de pe piața gazelor zilnic și la o ședință anterioară a Comisiei de Sănătate Publică am luat decizia ca toate instituțiile publice să facă eforturi de eficiență energetică. Aici nu este vorba doar despre școli sau grădinițe, dar e vorba în special despre instituțiile publice în care se află autoritățile publice centrale, de nivelul doi.

Și este vorba despre aplicarea bunului simț.

Nu e vorba despre acțiuni care ar periclita cumva procesul educațional. Directorii, prin bun simț și înțelegere, sâmbătă, duminică, să dea temperatura mai jos”, a explicat Gavrilița.

„Dispoziția ministerului se bazează pe decizia comisiei din 11 ianuarie să se ia măsuri de eficientizare a resurselor energetice. Cheltuirea corectă a banului public întotdeauna este valabilă și aceasta este o necesitate indiferent că sunt crize sau nu.

Nu am avut în vedere că trebuie să fie disconfort pentru elevi sau cadrele didactice. Dar, cheltuirea banului public și eficientizarea acestuia trebuie să fie luată în vedere de toți conducătorii instituțiilor publice”, a adăugat și ministrul Educației, Anatolie Topală

Ministerul Educației a emis o dispoziție prin care cere instituțiilor educaționale economisirea resurselor energetice. Primarul capitalei, Ion Ceban, a făcut public documentul în acest cu o rugăminte către autorități: „Deconectați-vă căldura la voi în Guvern, Parlament, Președinție și Ministere!”.

Moldova intră din nou în stare de urgență, din cauza crizei în sectorul energetic. Decizia a fost luată astăzi de Guvern și va fi transmisă spre Parlament pentru examinare și aprobare. Pentru aceasta, Legislativul se convoacă într-o ședință extraordinară.

Criza energetică este provocată de un nou risc de deconectare de la gazele naturale, la decizia Gazprom, pe motiv că Moldovagaz nu dispune de suficiente resurse pentru a achita în avans pentru resursele contractate.


Pub