(video) Certificatul Covid ar putea deveni obligatoriu în toate spațiile închise. Ce restricții urmează să aprobe CNESP
Certificatul Covid-19 ar putea deveni obligatoriu în toate spațiile închise „care nu sunt servicii esențiale”Comisia Națională pentru Situații Excepționale se va întruni din nou mâine, 20 ianuarie, pentru a decide în privința noilor restricții în contextul unui nou val pandemic și a confirmării tulpinii Omicron. Despre aceasta a anunțat prim-ministra, Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă.
Foto: UNIMEDIA

„Vedem că tulpina Omicron are deja răspândire comunitară, aceastp tulpină este mai contagioasă decât tulpina Delta de aceea am văzut experiența țărilor europene unde numărul zilnic de cazuri este de zeci de ori mai mare decât în timpul vârfului valurilor precedente cauzate de tulpina Delta, de aceea noi deja vedem o creștere exponențială a numărului de cazuri și neașteptăm să avem mult mai multe cazuri decât în valurile precedente de aceea acel cadru de măsuri de protecție bazat pe gradul de alertă nu mai este valabil.

Mâine dimineață avem încă o ședință a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) și cu siguranță vom veni cu măsuri noi, în special cu solicitarea certificatului Covid în toate spațiile închise, care nu sunt servicii esențiale, ați văzut deja că am trecut toate ședințele Guvernului pe online, de asemenea am dat dispoziție ca până la 70% din lucrătorii autorităților publice să lucreze de acasă, deci trebuie să ne mobilizăm și în special pentru a asigura că sistemul medical este în stare să facă față unuia asemenea val. Principala restricție este să fie solicitat certificatul Covid la intrarea în toate spațiile închise care nu sunt servicii esențiale. Prin servicii esențiale avem învedere magazinele de alimentație, farmaciile, stațiile PECO și acuma discutăm care sunt acele servicii esențiale care pot fi accesate fără certificat Covid, în rest peste tot se va cere certificat Covid”, a spus Gavrilița.

Au fost confirmate 16 cazuri de infectare cu varianta Omicron a Covid-19 în Republica Moldova. Printre persoanele depistate este și un copil de două luni și o femeie însărcinată. Despre acesta a anunțat directorul ANSP, în cadrul unei conferințe de presă.


Pub