(video) „Să coborâm pe pâmânt și să alocăm bani”. Solicitarea Irinei Vlah, care a încins 5 miniștri: Vrem autonomie, vrem și indicații scrise

Discuții aprinse și acuzații de populism la ședința Guvernului. Cinci miniștri, în frunte cu prim-ministra Natalia Gavrilița i-au ținut lecții despre eficientizarea energetică Bașcanei Găgăuziei. Asta după ce Irina Vlah a cerut alocarea de finanțe suplimentare instituțiilor publice, care trebuie să achite serviciile comunale, la tarife majorate. „Pe de-o parte vrem autonomie, pe de alta vrem să ni se dea în scris indicații clare. Acești conducători probabil sunt raționali și pot seara să dea căldura mai încet”, i-a răspuns prim-ministra.

Foto: captură

„Chem la solidaritate pe toată lumea și să ne oprim în a încerca să scoatem dividende politice în această situație de criză”, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

„Gazele naturale sunt resurse naturale epuizabile și este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să le consumăm rațional. Nu trebuie să umblăm cu populisme”, a adăugat și ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu.

„Eu nu știu despre ce fel de populisme vorbiți, pentru că eu vorbesc despre sănătatea copiilor noștri. Eu am cerut ca ministrul Educației să dea instrucție clară pentru conducătorii instituțiilor de învățământ, pe puncte, exact ce trebuie să facă. Managerii trebuie să asigure procesul educațional, iar finanțele necesare pentru cheltuieli și întreținere trebuie să fie problema Guvernului. Ei au bugete la tarifele vechi. Este un tablou real și clar. Și trebuie să coborâm pe pământ ca să soluționăm aceste probleme”, a explicat Guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah.

„Viața reală, sănătatea copiilor este în prim-plan și utilizarea rațională a resurselor, pentru că acești conducători tot probabil sunt raționali și pot seara să dea căldura mai încet.

Pe de-o parte noi vrem autonomie, pe de altă parte vrem instrucțiuni în scris, pe puncte, dar fiecare om rațional înțelege ce are de făcut. Noi vom majora finanțările la modificările bugetului, în baza analizelor care se vor face”, i-a răspuns prim-ministra Natalia Gavriliță.

„Noi monitorizăm situația financiară a autorităților locale, lunar. Prețurile nu au crescut de 12 ori, deci acele alocații pentru serviciile comunale se vor finaliza la sfârșitul lui ianuarie, după care noi vom verifica și vom vedea care este rezerva pentru a achita aceste servicii. Dacă vor fi deficiențe, noi vom interveni. Autoritățile publice locale tot au responsabilitate pentru întreținerea în special a instituțiilor preșcolare.

Doamna Vlah, am impresia că a deturnat sensul acestui ordin al domnului Topală. Nu e vorba de reducerea confortului”, a declarat și ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.

„Nu s-au dat indicații, pentru că fiecare instituție consumă diferit și are agent termic diferit, și fiecare manager știe mai bine ce are de făcut”, a adăugat ministrul Educației, Anatolie Topală.

Ministerul Educației a emis o dispoziție prin care cere instituțiilor educaționale economisirea resurselor energetice. Primarul capitalei, Ion Ceban, a făcut public documentul în acest cu o rugăminte către autorități: „Deconectați-vă căldura la voi în Guvern, Parlament, Președinție și Ministere!”.

„Este vorba despre aplicarea bunului simț. Nu e vorba despre acțiuni care ar periclita cumva procesul educațional. Directorii, prin bun simț și înțelegere, sâmbăta, duminica, să dea temperatura mai jos”, a explicat și prim-ministra Natalia Gavrilița.

Moldova intră din nou în stare de urgență, din cauza crizei în sectorul energetic. Decizia a fost luată astăzi de Guvern și va fi transmisă spre Parlament pentru examinare și aprobare. Pentru aceasta, Legislativul se convoacă într-o ședință extraordinară.

Criza energetică este provocată de un nou risc de deconectare de la gazele naturale, la decizia Gazprom, pe motiv că Moldovagaz nu dispune de suficiente resurse pentru a achita în avans pentru resursele contractate.


Pub