Grosu: Mă așteptam la o abordare mult mai colegială din partea Gazprom, în contextul crizei energetice

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, spune că se aștepta la o „abordare mult mai colegială” din partea Gazprom, cu privire la solicitarea de a achita, până la 20 ianuarie, avansul pentru consumul de gaz natural al consumatorilor din Republica Moldova, în contextul crizei energetice. „Compania locală, care este totalmente controlată de Gazprom, nu a putut găsi o soluție, nu a putut onora angajamentul”, a mai adăugat Grosu, precizând că în acest context, este inevitabilă declararea stării de urgență în țară, care va fi solicitată de Guvern mâine, în plenul Legislativului.

Foto: Colaj stiri.md

 „Sincer vorbind, mă așteptam la o abordare mult mai colegială, pentru că toți, și cetățenii Republicii Moldova și întreaga Europă, trecem printr-o perioadă mai dificilă, legată de criza energetică. Această clauză nu este nouă, faptul că se insistă în cazul nostru și în aest moment asupra ei evident că a determinat Guvernul să vină cu solicitarea de instituire a stării de urgență, cu lista de soluții”, a declarat Igor Grosu.

„Este incomparabil sumele enorme, devierile care se acumulau altă dată de milioane, miliarde de devieri versus aceste 10-15 mil. sau maxim 20 mil. dolari. Așa a decis furnizorul. Compania locală, care este totalmente controlată de Gazprom, nu a putut găsi o soluție, nu a putut onora angajamentul, motiv pentru care am luat act și am procedat așa cum am procedat pentru a asigura furnizarea continuă a agentului termic, a gazelor naturale pentru populație. Noii ne vom onora angajamentul și tot ce ține și de acoperirea compensațiilor. Guvernul va fi alături de cetățenii săi”, a mai adăugat președintele Parlamentului.

Deputații se convoacă, mâine, în ședință extraordinară, pentru a analiza solicitarea Guvernului de a declara stare de urgență în țară, pentru o perioadă de 60 de zile, după ce Gazprom a anunțat, intenția de sistare a livrării gazelor naturale către R. Moldova, dacă nu va fi achitat integral consumul curent, până la 20 ianuarie.

Astfel, în contextul în care „există riscul real să fie tăiate livrările de gaze naturale către consumatorii din Republica Moldova”, Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit în ședință. Iar mâine, prim-ministra Natalia Gavrilița va cere Parlamentului instituirea stării de urgență în țară.

Totodată, Natalia Gavrilița și Andrei Spînu dau vina pe Gazprom pentru faptul că Moldovagaz nu-și poate onora obligațiunile de plată a avansului pentru consumul de gaze pentru luna ianuarie, până mâine, așa cum este prevăzut în contractul semnat. „Regretăm că acționarul majoritar al Moldovagaz nu a reușit să-și susțină propria companie, pentru a depăși această situație. Este clar o schimbare de atitudine față de anii trecuți, care nu ajută în niciun fel. În consecință, ne-am pomenit cu riscul real de stopare a livrărilor”, a declarat Spînu.

Moldovagaz mai are nevoie de 25 de milioane de dolari pentru a plăti în avans gazul natural livrat de către Gazprom Republicii Moldova, pentru luna ianuarie, astfel încât să evită sistarea anunțată de concernul rus. Furnizorul din Moldova nu dispune, însă, de acești bani, anunță vicepremierul Andrei Spînu, adăugând că „Moldovagaz nu a putut găsi limbă comună cu Gazprom, pentru amânarea acestor plăți, și nici nu a găsit posibilități de creditare, pentru a acoperi această diferență”.


Pub