(video) Polemici între Vlah și Litvinenco: „- Nu voi vota acest proiect. - Am luat act de opinia dvs. Mulțumesc”

Proiectul potrivit căruia integritatea candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va fi evaluată de către o comisie specială a provocat polemici la ședința de astăzi a Guvernului. După ce bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, a anunțat că va vota contra, din motiv că lipsesc avizele mai multor instituții importante, iar altele au avizat negativ proiectul, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a acuzat-o că ar dori „conservarea situației actuale” în domeniul justiției.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Am analizat acest proiect, a ajuns la noi abia ieri, și colegii mi-au pus la dispoziție informația precum că a primit multe avize negative, din parte Curții Supreme de Justiție, a Procuraturii Generale, a Uniunii Avocaților, a CSM, a Asociației Vocea Justiției. De asemenea, lipsește avizul CNA, deși este obligatoriu, și potrivit colegilor mei, acest proiect încalcă principiul constituțional cu privire la separarea puterilor în stat. Reieșind din faptul că în ultima perioadă, s-au admis mai multe greșeli, confirmate și de Comisia de la Veneția, voi vota contra acestui proiect. Nu-l putem examina fără avizele pozitive ale instituțiilor respective”, a menționat Irina Vlah.

Prim-ministra Natalia Gavrilița i-a cerut ministrului Justiției să răspundă la afirmațiile bașcanei.

„Acest proiect a fost consultat cu Comisia de la Veneția, care a emis un aviza favorabil în cadrul sesiunii din luna decembrie 2021. El, de asemenea, a fost consultat pe larg, cu toți actorii implicați în domeniul respectiv. În mare parte, opiniile în raport cu acest proiect sut pozitive. Evident că există și opinii negative, în special a celor în raport cu care urmează el să se aplice, dar cert este că noi urmează să mergem înainte, la curățirea sistemului de persoane care au probleme grave de integritate, în măsura în care vom avea un CSM și un CSP curat, care va fi constituit doar din persoane care au trecut acest test al integrității, sunt sigur că 50% de reformă în continuare va fi realizată.

Aceste foruri au o importanță extraordinar de mare în procesul de curățire pe interior a sistemului justiției, pentru că ele sunt cele care decid pe cine promovează, pe cine sancționează, care sunt persoanele numite în cele mai înalte funcții în domeniul, justiției. Am luat act de opinia dvs, constat că este o opinie care cumva dorește conservarea situației actuale. Noi ne propunem să schimbăm lucrurile și să construim o justiție într-adevăr corectă și dreaptă. Mulțumesc”, a menționat, în replică, Sergiu Litvinenco.


Integritatea candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va fi evaluată de către o comisie specială. În acest sens, Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcțiile de membri în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, precum și pentru modificarea unor acte normative.

„Procedura are scopul de a filtra candidații care au probleme de integritate, au comis abateri de la principiile de etică, au averi cu mult mai mari decât veniturile oficiale declarate. Doar având membri onești și integri în CSM și CSP putem să începem curățarea sistemului de justiție de corupți și să sporim, astfel, încrederea cetățenilor în justiție”, a subliniat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.


Pub