Furculiță: Contractul cu Gazprom trebuie urgent renegociat, pentru a ieși din criză. Trebuie doar solicitarea unei părți

Contractul cu Gazprom ar trebui urgent renegociat pentru a nu dezvolta criza în care s-a pomenit țara, afirmă deputatul BCS, Corneliu Furculiță. „În orice moment el poate fi renegociat la solicitarea unei părți, dar trebuie să fie dorință măcar din partea unei părți”, a spus deputatul la Radio Europa Liberă.

Foto: UNIMEDIA

„Pentru a nu dezvolta criza, contractul ar trebui urgent renegociat ca Moldova să obțină un preț acceptabil pentru plata de către consumatori. Sunt 2 posibilități de a rezolva problema și ele trebuie să acționeze paralel: renegocierea condițiilor de plată și acele contribuții ale statului pentru a micșora povara către consumatori.

În orice moment poate fi renegociat la solicitarea unei părți, dar trebuie măcar să fie solicitarea din partea unei părți”, a spus Furculiță.

Deputații se convoacă, mâine, în ședință extraordinară, pentru a analiza solicitarea Guvernului de a declara stare de urgență în țară, pentru o perioadă de 60 de zile, după ce Gazprom a anunțat, intenția de sistare a livrării gazelor naturale către R. Moldova, dacă nu va fi achitat integral consumul curent, până la 20 ianuarie.

Astfel, în contextul în care „există riscul real să fie tăiate livrările de gaze naturale către consumatorii din Republica Moldova”, Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit în ședință. Iar mâine, prim-ministra Natalia Gavrilița va cere Parlamentului instituirea stării de urgență în țară.

Totodată, Natalia Gavrilița și Andrei Spînu dau vina pe Gazprom pentru faptul că Moldovagaz nu-și poate onora obligațiunile de plată a avansului pentru consumul de gaze pentru luna ianuarie, până mâine, așa cum este prevăzut în contractul semnat. „Regretăm că acționarul majoritar al Moldovagaz nu a reușit să-și susțină propria companie, pentru a depăși această situație. Este clar o schimbare de atitudine față de anii trecuți, care nu ajută în niciun fel. În consecință, ne-am pomenit cu riscul real de stopare a livrărilor”, a declarat Spînu.

Moldovagaz mai are nevoie de 25 de milioane de dolari pentru a plăti în avans gazul natural livrat de către Gazprom Republicii Moldova, pentru luna ianuarie, astfel încât să evită sistarea anunțată de concernul rus. Furnizorul din Moldova nu dispune, însă, de acești bani, anunță vicepremierul Andrei Spînu, adăugând că „Moldovagaz nu a putut găsi limbă comună cu Gazprom, pentru amânarea acestor plăți, și nici nu a găsit posibilități de creditare, pentru a acoperi această diferență”.


Pub