Avocații, ferm pe poziții: Mâine pornesc greva generală

Avocații încep mâine greva generală. Consiliul Uniunii Avocaților a decis în această seară să propună Parlamentului completarea proiectului primit astăzi de la Comisia Juridică a Parlamentului cu textul „Percheziția la sediile profesionale ale avocatului în alte cazuri decât infracțiunile flagrante se face cu acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților”, iar în caz de admitere de către Plenul Parlamentului a acestei propuneri greva va înceta.

Foto: simbol
„Acum câteva clipe s-a sfârșit ședința extraordinară a Consiliului Uniunii Avocaților. Consiliul a decis că greva generală a avocaților începe de mâine. Avocații vor cere amânarea tuturor ședințelor de judecată și nu vor participa la acțiunile de urmărire penală.

Consiliul Uniunii Avocaților a propus Parlamentului completarea proiectului primit astăzi de la Comisia Juridică a Parlamentului cu textul „Percheziția la sediile profesionale ale avocatului în alte cazuri decât infracțiunile flagrante se face cu acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.” Admiterea de către Plenul Parlamentului a propunerii Consiliului constituie demei de încetare a grevei”, a scris pe Facebook, juristul Vladislav Gribincea.

Ion Chicu a criticat amendament semnat de președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, prin care se cere modificarea legii cu privire la avocatură. Chicu susține că proiectul este unul de „limitare a drepturilor și libertăților în activitatea avocaților”.

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a spus că această încercare de „a anula garanțiile și independența avocaților este inadmisibilă”, și Dinu Plîngău a spus că „speră ca proiectul să fie retras”. Cu un comentariu a venit și fostul președinte al CC, Alexandru Tănase.

La rândul său, președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, a venit cu explicațiile de rigoare.

Tot luni, avocații au anunțat grevă japoneză și amenință cu una generală dacă Parlamentul nu retrage amendamentul propus de Stamate. Astăzi, Vasile Bolea a anunțat că va trimite amendamentul Olesei Stamate la CC.


Pub