Ilan Șor: Guvernarea PAS vrea să instituie o nouă stare de urgență în domeniul energetic, pentru a fura bani din bugetul statului

Guvernarea PAS vrea să instituie o nouă stare de urgență în domeniul energetic, pentru a putea scoate liber alte câteva zeci de milioane din bugetul statului, fără respectarea procedurilor legale, care se impun în mod normal. Asta după ce, exact în același mod, statul a fost deposedat de 1,4 miliarde de lei, în luna noiembrie, anul trecut. De această părere este președintele Partidului „Șor”, Ilan Șor, exprimată pe pagina sa de Facebook. Asta după ce Guvernul Gavrilița a anunțat că există riscul ca Moldova să rămână fără gaze și că este cazul să fie instituită o nouă stare de urgență.

Foto: UNIMEDIA

„Guvernul crizelor nu mai obosește să calce pe greble. Guvernul Gavrilița e ca o maimuță cu o grenadă în mână, care o poate detona în orice moment. Moldova riscă să rămână din nouă fără gaze din cauza acestui contract blestemat cu Gazprom, semnat de guvernul incompetent al Maiei Sandu. Ce faceți, oameni buni? La sfârșitul anului trecut, atunci când ne-am pomenit în fața riscului de a rămâne fără gaze, v-am propus să ne așezăm cu toții la masa de negocieri și să stabilim, împreună cu specialiștii din domeniu, un plan concret de depășire a crizei. Și voi ce ați făcut? Ați băgat țara în stare de urgentă și au dispărut din buget 1,4 miliarde de lei”, a scris Șor, pe Facebook.

Potrivit lui Ilan Șor, dacă guvernarea insistă să bage țara dintr-o criză în alta apar două concluzii valabile: fie este incompetentă și, pe deasupra, fudulă, fie vrea să jecmănească statul și, sub paravanul stării de urgență, să-și umple buzunarele de bani.

„Cine verifică modul în care sunt scoși acești bani din buzunarele cetățenilor? Pentru că bugetul de stat este al oamenilor și se formează din contribuția fiecărui cetățean. Nu este al Guvernului și nici al PAS, cum încearcă ei să insinueze, negru pe galben, pe facturile la gaz trimise cetățenilor, în care se laudă cu acele compensații de doi lei pe care le acordă. Iată că, în timp ce se prefac că ar căuta miliardul furat, zeci și sute de milioane dispar din contul statului, iar Procuratura și alte instituții responsabile de respectarea legii și protejarea patrimoniului public tac asurzitor. Ați auzit cineva de intenția de a deschide un dosar penal? Eu nu. Asta dincolo de contractul păgubos semnat cu Gazprom de această guvernare incompetentă, pentru care cineva, în mod sigur, ar trebui să facă pușcărie”, a adăugat Ilan Șor.

Liderul Partidului „Șor” se arată nedumerit de ce Parlamentul se întrunește abia vineri în ședință extraordinară, dacă ultimatumul emis de Gazprom expiră joi.

„Ce i-a împiedicat să se întrunească azi sau ieri, sau săptămâna trecută? Pentru că, dacă se reunesc abia vineri pentru a căuta soluții pentru această criză, există un risc real ca Moldova să rămână, chiar de mâine fără gaze pentru o perioadă nedeterminată. În plină iarnă, când temperaturile sunt mult sub zero grade! Ce trebuie să facă cetățenii, să înghețe de frig în apartamente și să aștepte până acești troglodiți vor găsi banii necesari? Ei nu s-au putut întruni mai devreme, pentru că au fost plecați în vacanțe. Ei se dau cu schiurile în aceste zile, iată care-i motivul. Altă explicație nu există. Este extrem de grav ce se întâmplă”, a mai scris Șor.

În concluzie, susține Ilan Șor, singurele soluții în această situație sunt demiterea actualului guvern, care este unul antinațional, și organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

„Orice zi în plus de aflare a PAS la putere înseamnă riscuri tot mai mari pentru cetățeni. Este clar deja pentru toată lumea această guvernare a pierdut deja încrederea cetățenilor și provoacă doar ură și revoltă în societate. Ceasul ticăie, nu mai avem timp. E momentul să ne mobilizăm și să punem punct acestui marasm. Pentru că mâine ar putea fi prea târziu”, a conchis președintele Partidului „Șor”, Ilan Șor.

Amintim că, luni, Ilan Șor a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, în contextul crizei gazului și a scumpirilor fără precedent. Printre prioritățile invocate de formațiune se numără formarea unei comisii speciale, care să caute soluții pentru criza energetică, adoptarea unor măsuri în vederea compensării facturilor pentru energie, precum și depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Gavrilița. Un demers în acest sens a fost depus în adresa președintelui Parlamentului, Igor Grosu, de către deputații fracțiunii Partidului „Șor”. 


Pub