Rușii iar se joacă cu robinetul. S-au spălat pe mâini cu Moldovagaz. Riscăm să rămânem fără gaz

19 Ian. 2022, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Ian. 2022, 11:14 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul convoacă în ședință Comisia pentru Situații Excepțioanale pentru a discuta situația pe piața gazelor naturale, a anunțat premierul, Natalia Gavrilița. Ea a declarat că va cere mâine Parlamentului instituirea Stării de Urgență. Asta după ce, potrivit premierul, Gazprom a trimis o solicitare Republicii Moldova prin care anunță intenția sistării gazelor în cazul neachitarii integrale de către compania Moldovagaz a plății avansului pentru consumul de gaze.

Premieriul Natalia Gavrilița a acuzat Gazprom de lipsă de implicare în activitatea companiei a cărei acționar este.

Moldovagaz nu reușit să găsească soluții, deși acționar majoritar este Gazprom. Concernul rus a permis anterior să aibă devierii financiare. Anterior Gazprom permitea achitarea cu întârziere a plăților. Acum nu mai acceptă, deși prevederile contractuale au rămas aceleași”, a spus Gavrilița.

Premieirul a spus că astăzi la ora 13 va fi convocată Comisia Situații Excpeționale unde va cere instituirea stării de urgență în sectorul energetic. Ulterior va cere Parlamentului aprobarea pentru instituirea stării de urgență.

În cazul instituirii Situaței Exceționale, Guvernul va întoarce TVA companiei Moldovagaz și va achita, înainte de termen, compensațiile la facturile la gaz, a anunțat premierul, Natalia Gavrilița.

Moldovagaz va achita mâine, 20 ianuarie, către Gazrpom încă 38 de milioane USD din consumul pentru 10 zile din această lună, a anunțat Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Mai rămân 25 de milioane USD pentru a achita plata în avans pentru ianuarie. Spînu acuză Moldovagaz că „nu a reusit să găsească limbă comună cu Gazprom”. Acuzații au sunat și la adresa Gazprom, care „nu a vrut să ajute compania fiică.

Republica Moldova se află în pragul unei crize energetice, în condițiile în care din 1 ianuarie curent achită 646 USD pentru mia de metri cubi, cu 200 USD mai mult. Or, Moldovagaz în următoarele zile trebuie să achite un avansul  către Gazprom pentru consumul de gaze din luna ianuarie.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 11:55
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
19 Apr. 2024, 11:55 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Marina Harin este o antreprenoare pasionată de amenajări și decor cu flori. Ea se confruntă cu o provocare majoră: profitul întârzie să apară. Deși domeniul este plin de potențial, există câteva cauze posibile pentru această situație.

În video de mai jos, afli drumul ei și provocările pe care le are.

Tânăra poate trece de această încercare prin analiză atentă, adaptare și perseverență. Cu o abordare strategică și o atenție deosebită la detalii, afacerea ei de amenajări și decor cu flori poate deveni profitabilă.

Emisiunea „Afaceri la Microscop” poate fi vizionată pe RLIVE TV, joi la 22:00, sâmbăta la 06:00 și miercuri la 16:00.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău