image
Sursa foto: jurnal.md

Curtea Constituțională a respins sesizarea BCS care vizează Convenția de la Istanbul

Sesizarea deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor care vizează Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută ca și Convenția de la Istanbul, nu întrunește condițiile de admisibilitate și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond de către Curtea Constituțională. Anunțul a fost făcut de președintele CC, Domnica Manole.

Președintele Curții Constituționale a reiterat că a solicitat opinia Comisiei de la Veneția, după ce deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au atacat legea privind ratificarea Convenției argumentând că unele prevederi ale acesteia ar legaliza căsătoriile între persoanele de același sex și ar distruge valorile și tradițiile creștine.

„Potrivit Comisiei de la Veneția, Convenția de la Istanbul nu conține nicio definiție a familiei și nici a relațiilor dintre parteneri sau a relațiilor de același sex. Și nici nu promovează în vreo formă specială astfel de relații”, a precizat Domnica Manole.

În opinia Comisiei de la Veneția, Convenția de la Istanbul nu reglementează viața de familie ca atare, și, în special, nu prescrie recunoașterea parteneriatelor între persoane de același sex. Doar recunoaște căsătoriile forțate ca o formă de violență și le criminalizează.

„Convenția de la Istanbul nu obligă statele părți să legalizeze căsătoria din persoane de același sex. Prin urmare, Convenția de la Istanbul nu contrazice în niciunul fel constituțiile naționale, care definesc căsătoria ca pe o uniune între o femeie și un bărbat”, a mai spus președintele Curții Constituționale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: