image
Sursa foto: dse.md

În ajun de Bobotează IGSU vine cu recomandări către oameni: Aflarea în apa rece nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în comun cu subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne desfășoară acțiuni de prevenire a situațiilor de risc în timpul scăldatului de Bobotează.

Campania are drept scop prevenirea accidentărilor în bazinele acvatice, dar și evitarea unor situații de criză legate de scufundatul oamenilor în apa rece a lacurilor din țară. În acest sens specialiștii au decis să vină cu un șir de recomandări față de oameni pentru ai îndemna să respecte bazele securității vieții.

Salvatorii, dar și angajații SMURD îndemnă oamenii să țină cont de câteva recomandări obligatorii pentru a evita problemele de sănătate și anume, scăldatul se recomandă doar în locuri special amenajate, dotate cu scări, iar înainte de a intra în apă corpul trebuie să fie încălzit.

Mai mult, aflarea în apa rece nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde, iar după ieșirea din ea, persoanele trebuie să-și șteargă corpul cu un prosop și să îmbrace haine groase pentru a evita hipotermia. Totodată specialiștii atenționează că este interzisă aglomerarea persoanelor pe superfața gheții, scăldatul copiilor fără supraveghere, scufundarea sub apa direct de pe gheață, dar și scăldatul în stare de ebrietate.

Pentru ca aceste acțiuni să fie memorizate de oameni, salvatorii au organizat un exercițiu demonstrativ prin care au explicat în detalii riscurile dar și procedurile de evitare a acestora. Acțiunile au avut loc pe lacul stației de salvare nr.7 din sectorul Râșcani a municipiului Chișinău în vizorul persoanelor.

Pe 19 ianuarie creștinii ortodocși de stil vechi vor sărbători Botezul Domnului, zi în care conform tradiției unii oameni se vor scufunda în apa rece a bazinelor acvatice. În această zi în preajma bazinelor acvatice ofițeri și subofițeri din cadrul subdiviziunilor MAI vor veghea siguranța oamenilor, iar în preajma lăcașelor de cult aceștia vor asigura securitatea enoriașilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: