Nemerenco, în vizită la Spitalul de la Bălți, invadat de gândaci: Nu am identificat niciunul, dar și fără ei, acolo e grav. Echipamente fie sunt vechi, fie lipsesc

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a efectuat o vizită la Spitalul Clinic de la Bălți, în incinta căruia au fost găsiți gândaci. Nemerenco susține că, deși nu a fost depistat niciunul, situația în cadrul spitalului este una gravă. „Urgent - spitale regionale noi din temelie. Doar în așa formulă putem schimba ceva. Jumătățile de măsură nu ne mai ajută”, a spus ministra.

Foto: UNIMEDIA

„Am vizitat și secția de pediatrie devenită „renumită” din cauza gândacilor care se pornise-n lume după procedura de dezinfecție. Nu am identificat niciunul, dar și fără ei, acolo e grav la capitolul infrastructură. Dar și mai gravă este asigurarea cu medici - din 5 necesari sunt numai 2. În chirurgia pediatrică - exact aceeași situație. În Covid copii - tot așa. Presiunea pe medici este enormă. Așteptările mămicilor - mari și justificate. Ale personalului medical - asemenea.

Infrastructură veche, pe alocuri, unde au existat unele proiecte, îmbunătățită, și deși departe de perfecțiune, arată ca niște oaze. Echipamente vechi, sau lipsă - TC sau RMN proprii spitalul nu are. La ce bun? Pe cine din „foștii” a durut?

Care e soluția?

Urgent - spitale regionale noi din temelie. Doar în așa formulă putem schimba ceva. Jumătățile de măsură nu ne mai ajută. 30 ani s-au tot vopsit și schimbat garduri.

La ce lucrează echipa ministerului și ce rezultate prealabile vă putem oferi?

Pe spitale - la început de februarie e planificată prima misiune a băncilor europene creditoare în țară - la Bălți și Cahul.

Pe echipamente - sunt deja identificate și agreate resursele financiare - urmează procedurile de procurare.

Pe medici - două inițiative legislative de motivație sunt gata pentru promovare - vom insista pe ele.

Dragi colegi, cu toate neajunsurile identificate astăzi la Bălți - va mulțumesc pentru că mai sunteți și că mai puteți. Scuze mămicilor pentru așa condiții - cam asta a preluat guvernarea noastră și nu doar în spitale. M-a bucurat și încurajat însă în discuții încrederea dumneavoastră în ziua de mâine și viitorul celor mici. Și aceasta e cea mai solidă motivație”

O mămică a publicat pe rețele imaginile cu salonul invadat de insecte în secția de pediatrie de la Bălți. „Aceasta cu siguranță a fost cea mai oribilă experiență. Ministerul Sănătății în astfel de condiții tratează copiii”, a scris ea. Instiuția în comentariul oferit pentru UNIMEDIA a explicată cauza apariției gândacilor: construcția veche și alimentele depozitate greșit de mămici.


Pub