Afacerea din televiziune a fostului sfetnic a lui Plahotniuc. Cum a devenit proprietarul Realitatea TV

18 Ian. 2022, 13:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Ian. 2022, 13:51 // Actual //  Lupu Eduard

Analistul politic PSD-ist Cozmin Gușă, dar și fost consilier a liderului fugar al PD, Vlad Plahotniuc – unul dintre acționarii postului Realitatea – a relatat cum a călătorit până în Cipru alături de Ioana Vîntu, fiica lui Sorin Ovidiu Vîntu, pentru a prelua televiziunea de la „tatăl FNI”.

Un alt detaliu „picant” pe care Gușă l-a dezvăluit, audiat fiind în calitate de martor, este legat de faptul că, în septembrie 2010, procurorii l-au „umflat” pe SOV chiar de la masa negocierilor, când Maricel Păcuraru venise să-i dea o parte din bani.

Analistul Cozmin Gușă a dat detalii în fața instanței despre modul în care el și afaceristul Maricel Păcuraru au preluat postul Realitatea TV (n.r. – în prezent Realitatea Plus) de la Sorin Ovidiu Vîntu.

Cozmin Gușă a fost citat în calitate de martor într-o cauză penală disjunsă din „Dosarul Realitatea Media” – o anchetă de care s-a ales praful, dar care se apropia, la un moment dat, periculos de mult de Elan Schwartzenberg.

Cauza în care Gușă a fost audiat ca martor îi are ca inculpați pe niște indivizi departe de „calibrul” lui Schwartzenberg: Mirel-Mircea Amariței (avocat, fost candidat la alegerile prezidențiale din 2014), Gabriel Baciu (avocat al Realitatea Media) și Emil Bertalan (administrator SC Global Network System SRL).

Cei trei au fost trimiși în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapte legate de modalitatea în care SOV i-a vândut „cuplului” Gușă-Păcuraru pachetul de acțiuni de la Realitatea Media.

Trebuie făcută precizarea că Dosarul „Realitatea Media” a stat atâta timp în sertarele DNA încât firma Realitatea Media a intrat în faliment, Elan Schwartzenberg a fugit în Israel de teamă că va înfunda pușcăria alături de Radu Mazăre în Dosarul „Henri Coandă”, iar postul postul Realitatea Tv și-a pierdut licența, fiind înlocuit în grila de programe de Realitatea Plus.

Cum au preluat Gușă și Păcuraru „frâiele” Realitatea Tv

Cozmin Gușă a relatat cum și-a împărțit „sarcinile” de serviciu cu Maricel Păcuraru la Realitatea.

Înțelegerea mea cu Maricel Păcuraru – dețineam 50-50 din pachetul de acțiuni – a fost ca acesta să se ocupe de activitatea administrativă a firmei (activitatea economică, activitatea juridică), iar eu să mă ocup de partea editorială și de partea de reprezentare internațională”, a declarat Cozmin Gușă.

Procurorul de ședință al DNA a solicitat judecătorului să-l întrebe pe Gușă ce legătură exista între firma lui Sorin Ovidiu Vîntu, PSV Company (n.r. – Petrom Service) și Realitatea Media.

Toată negocierea a fost făcută de către partenerul meu, Maricel Păcuraru, deși Sorin Ovidiu Vîntu a solicitat în mod repetat să particip și eu. Fusesem prieten și partener cu SOV, dar după alegerile din 2009 am refuzat să mă întâlnesc cu el. Consider că m-a trădat în 2008, la alegerile pentru Primăria Capitalei (n.r. – când Gușă candidase pentru funcția de edil) și apoi în 2009, când eu eram șeful de campanie a lui Mircea Geoană”, a declarat Cosmin Gușă.

Reamintim că Mircea Geoană a pierdut alegerile din 2009, după ce opinia publică a aflat că „prezidențiabilul” PSD s-a dus în vizită la Sorin Ovidiu Vîntu.

A rămas celebră întrebarea lui Traian Băsescu adresată lui Mircea Geoană în cadrul ultimei confruntări dintre cei doi candidați: „V-a plăcut aseară la domnul Vîntu?”.

După ce a rămas blocat preț de câteva secunde (interval care a părut o eternitate în direct la tv) Mircea Geoană a fost obligat să recunoască în fața lui Băsescu vizita pe care i-o făcuse lui SOV cu o zi înainte de turul 2 al alegerilor, scrie ziare.com.

Momentul a fost unul decisiv pentru victoria lui Traian Băsescu. Contracandidatul lui Geoană avea o imagine publică destul de „șifonată” la momentul respectiv, după ce în presă apăruse un video în care acesta părea că lovește un copil la un miting electoral, imagini care ulterior s-au dovedit a fi editate.

Cozmin Guşă a fost deputat, secretar general al Partidului Social Democrat din România. El a fost, de asemenea, partener și consilier al bine-cunoscutului om de afaceri român Sorin Ovidiu Vântu. În 2010, Guşă a început să lucreze în echipa lui Vlad Plahotniuc, ocupându-se de imaginea lui. Cu ajutorul lui Guşă, Plahotniuc a stabilit relații cu Vântu și apoi a cumpărat postul Publika TV, care în 2010 a fost deschis la Chișinău de Sorin Ovidiu Vântu. Cozmin Guşă a devenit apoi unul dintre şefii canalului, dar câțiva ani mai târziu a revenit la Bucureşti.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 10:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 10:35 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu.

Pentru a reuși această provocare, de a vorbi față în față cu șeicul Tahnooon bin Zayed Al Nahyan din Abu Dhabi, care controlează active de 1.500 de miliarde de dolari, ei au nevoie de două lucruri: o idee genială de afaceri și de un om de încredere din anturajul acestuia.

Șeicul regal Tahnoon regal din Emiratele Arabe Unite controlează o grămadă imensă de active private și de stat – iar oamenii din cercul său restrâns pot încheia sau rupe un acord, potrivit unei analize din Bloomberg.

Câțiva norocoși ar putea ajunge oaspeți la bordul superiahtului său, Maryah, unde îi place să joace șah în timp ce soarele strălucește pe Golful Persic. Subțire și sportiv, cu ochelarii de soare marcă comercială, descendentul celei mai bogate familii din lume supraveghează activele statului și fondurile private care însumează mai mult de 1,5 trilioane de dolari. Oportunitatea de a investi chiar și o fărâmă din acea bogăție ar putea genera taxe și profituri mari.

Dar pentru a ajunge la Șeicul Tahnoon este o problemă. Bărbatul, care are peste 50 de ani, nu deține doar banii familiei sale; este unul dintre conducătorii adjuncți ai Emiratului Abu Dhabi, un frate al președintelui Emiratelor Arabe Unite și fiul tatălui fondator al țării. El este și consilier pentru securitate națională. Cu alte cuvinte, nu genul de persoană a cărei recepție o suni pentru a cere o programare.

O cale de a ajunge la șeic, este de a merge la Centrul financiar din Abu Dhabi, de unde finanțatorii pot fi îndrumați către una dintre companiile pe care șeicul le prezidează: First Abu Dhabi Bank PJSC, cel mai mare creditor din EAU, Royal Group, firma sa de investiții private sau compania de inteligență artificială G42.

Dacă lucrurile merg bine, veți întâlni unul dintre oamenii apropiați ai șeicului Tahnoon, persoane care i-au câștigat încrederea și vor decide dacă cei noi veniți pot să intre. Unele nume nu apar pe nicio organigramă, așa că nu este doar o chestiune de a cunoaște oamenii potriviți, ci trebuie să cunoști persoane care chiar îți vor spune numele celor potriviți.

Conform investigației sursei citate, un finanțator dorește să construiască o relație cu omul apropiat șeicului, cel mai în măsură să obțină oferte peste linia de sosire, fără a-i înștiința pe concurenți spre calea cea mai bună către coroană regală. „Este un dans social foarte ciudat”, spune Reza Bundy, directorul executiv al Atlas Capital Team Inc., care ajută fondurile să traverseze șocurile geopolitice.

El s-a întâlnit cu fondurile de investiții din Abu Dhabi pentru a discuta despre potențiale parteneriate. „Persoana cheie (din anturajul șeicului) este la fel de importantă ca ideea. Dacă intri cu o idee grozavă, dar cu un om nepotrivit, îi va pune pe oameni pe o pistă greșită.”

Șeicul Tahnoon s-a întâlnit cu Trump

Inițial una dintre persoanele de încredere ale șeicului a fost regretatul magnat imobiliar Sam Zell. Zell a început să lucreze îndeaproape cu o marocană educată în Marea Britanie pe nume Sofia Abdellatif Lasky. Ea a fost principalul intermediar pentru a coordona întâlnirile cu șeicul.

În cele aproape două decenii de atunci, Lasky a apărut ca un jucător de putere liniștit, dar important în finanțele din Emiratele Arabe Unite. Fostul prim-ministru libanez Saad Hariri a devenit un prim ”port de escală” pentru mulți care doresc să-l întâlnească pe șeicul Tahnoon. Cei care trec ”testul de miros” al fostului premier pot primi o prezentare la Lasky pentru verificarea finală.

Bill Murray, un fost diplomat britanic care a avut posturi în Amman, Muscat și Tunis, este un alt consilier al familiei regale din Abu Dhabi. Există jucători de putere pentru fiecare regiune a lumii în care emirații ar dori să investească. Acest cerc interior include, de asemenea, Syed Basar Shueb, CEO-ul IHC, și CEO-ul G42, Peng Xiao. IHC și G42 sunt în centrul ambițiilor Emiratelor Arabe Unite de a-și remodela economia dependentă de petrol în jurul finanțelor și tehnologiei.

Legăturile de afaceri pot deveni și legături politice. Directorul de capital de risc Rick Gerson, un prieten de antrenament al lui MBZ, care face afaceri în Abu Dhabi de ani de zile, este, de asemenea, în consiliul de administrație al IHC’s Multiply.

Gerson este apropiat de Jared Kushner, ginerele fostului președinte american Donald Trump, și l-a prezentat familiei regale din Abu Dhabi. Asta a deschis calea pentru o relație amiabilă între Trump și Emiratele Arabe Unite. La o lună după câștigarea surpriză a alegerilor din 2016, președintele ales, Kushner, consilierii Steve Bannon și Michael Flynn, MBZ și Sheikh Tahnoon s-au întâlnit la Four Seasons din New York. Mai târziu, șeicul a fost esențial pentru mișcarea Emiratelor Arabe Unite de a normaliza legăturile cu Israelul, precum și recentele detenții diplomatice cu Qatar și Iran.

„Întâlnirile informale oferă un mediu propice pentru construirea încrederii și a relațiilor cu familia regală din Abu Dhabi”, spune Vinay Kapoor, un bancher veteran care a lucrat în Emiratele Arabe Unite timp de trei decenii. „Șeicul Tahnoon prețuiește autenticitatea și conexiunile autentice.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău