Guvernul va compensa 80 % din creșterea tarifului la agentul termic. Ajutorul va crește până la 815 lei pe lună

Foto: gov.md

Un nou program de compensare a tarifului la căldură a fost anunțat de prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavriliță și ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari. Potrivit prim-ministrei, în facturile din luna ianuarie guvernul va compensa 80 % din creșterea tarifului la agentul termic, iar compensațiile vor crește de la 450 de lei pe lună la 815 lei pe lună.

„Am luat decizia să inițiem modificările la legislație și buget care să permită creșterea compensațiilor oferite de Guvern pentru consumatorii de agent termic. E vorba de două modificări care duc la scăderea facturilor pentru cele mai vulnerabile familii”, a declarat Natalia Gavrilița.

Prima – va crește volumul compensat de Guvern din factura la agent termic. Dacă în noiembrie și decembrie s-a compensat 67 % din creșterea de tarif, începând cu factura pentru luna ianuarie se va compensa 80 % din creșterea de tarif.

„În noiembrie și decembrie s-a compensat 1 gigacalorie, începând cu factura pentru ianuarie vom compensa până la 1,5 gigacalorii. Aceste două măsuri fac ca suma maximă a compensației oferite de Guvern la factura pentru agentul termic să crească de la 450 de lei pe lună la 815 lei pe lună.

De ce intervenim anume pe acest tip de consumatori? În medie, familiile care consumă agent termic din sistemele centrale sunt mai sărace decât cele care au centrală autonomă. E vorba despre 210 000 de gospodării din Chișinău și Bălți, în mare parte din blocuri vechi, cu o pondere mare de pensionari. Doar cinci la sută dintre aceste gospodării pot să controleze volumul de căldură consumat. Restul, 95 %, nu pot regla volumele consumate, ceea ce înseamnă că aceste familii nu pot face economii – nu pot seta temperatura, nu pot pune căldura pe pauză noaptea sau în zilele în care lipsesc de acasă, așa cum o fac familiile cu altă metodă de încălzire”, spune prim-ministra.

Începând cu luna ianuarie, o gospodărie conectată la sistemul central de încălzire din municipiul Chișinău, care consumă 1,5 gigacalorii, va beneficia de un suport de 815 lei din partea statului.

În cazul consumatorilor care au încălzire în bază de gaze naturale, compensațiile rămân cele anunțate în luna noiembrie 2021 – Guvernul achită jumătate din creșterea de tarif pentru consumul de până la 50 de metri cubi și o treime pentru următoarea sută de metri cubi, cu tariful nou achitat integral doar pentru consumul mai mare de 150 de metri cubi pe lună.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente