NATO versus ОДКБ. Prin ce se deosebesc aceste două structuri militare

рпо

În prezent, cele mai cunoscute blocuri militare sunt NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord)  și ОДКБ (Организация Договора о коллективной безопасности). În prima formațiune fac parte 30 de țări, în a doua doar șase. În acest articol o să vă explicăm prin ce se deosebesc aceste blocuri militare și care este scopul acestora.

Anul înființării

NATO. Organizația a fost înființată pe 4 aprilie în anul 1949 prin Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington, D.C. Obiectivul principal este de a crea un sistem comun de apărare împotriva unui atac provenit din exterior. Sediul general NATO se află la Bruxelles, în Belgia, iar Sediul Central al Forțelor Aliate din Europa se află în apropiere de Mons, în Belgia.

ОДКБ. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă este o alianță militară interguvernamentală care a fost semnată la 15 mai 1992. În 1992, șase state post-sovietice – Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan – au semnat semnat tratatul. Trei alte state post-sovietice – Azerbaidjan, Belarus și Georgia – au semnat următorul an, iar tratatul a intrat în vigoare în 1994. Cinci ani mai târziu, Azerbaidjan, Georgia și Uzbekistan au ieșit din această organizație militară. Scopul acestei organizații este consolidarea păcii, a securității și stabilității internaționale și regionale, protejarea colectivă a independenței, integrității teritoriale și a suveranității statelor membre. Oficiul central se află la Moscova.

Componența

NATO. În componența NATO intră 30 de state membre, majoritatea fiind din Europa.
# Albania;
# Belgia;
# Bulgaria;
# Canada;
# Croația;
# Cehia;
# Danemarca;
# Estonia;
# Franța;
# Germania;
# Grecia;
# Islanda;
# Italia;
# Letonia;
# Lituania;
# Luxemburg;
# Macedonia de Nord;
# Muntenegru;
# Norvegia;
# Țările de Jos;
# Polonia;
# Portugalia;
# Regatul Unit;
# România;
# Slovacia;
# Slovenia;
# Spania;
# Statele Unite;
# Turcia;
# Ungaria.

YouTube/История всего

ОДКБ. În componența ОДКБ intră șase de state membre, trei țări din Europa și trei țări din Asia:
# Armenia;
# Belarus;
# Kazahstan;
# Kârgâzstan;
# Rusia;
# Tajikistan.

YouTube/История всего

Bugetul organizațiilor

NATO. Bugetul NATO în anul 2021 constituia 1,86 miliarde de dolari. 50 % din bugete este acoperit de SUA, Germania, Marea Britanie și Franța.

Bugetul militar este o altă componentă și diferă de cel menționat mai sus. Pentru întreținerea armatei NATO se cheltuie 1 trilion de dolari. SUA are un buget de 732 de miliarde de dolari, Franța – 50,1 de miliarde de dolari

ОДКБ. Bugetul acestei organizații în anul 2021 constituia 6 milioane de dolari. 50 % din buget este acoperit de Rusia.

Rusia are un buget militar de 65,1 miliarde de dolari, Kazahstan – 1,7 miliarde de dolari.

Capacitatea militară

NATO. SUA are o armată cu 1,4 milioane de soldați, Turcia – 355 000, Franța – 203 000, Germania – 180 000, Italia – 171 000

ОДКБ. Rusia are o armată 1 milion de soldați, Kazahstan – 109 000, Belarus – 45 000.

ferra.ru

NATO. Potrivit Global firepower 2021, armata SUA se află pe locul 1, Franța – 7, Marea Britanie – 8, Italia –  11, Turcia – 13, Germania – 16.

ОДКБ. Rusia – 2, Belarus – 52, Kazahstan – 64, Armenia – 97, Kârgâzstan – 90, Tajikistan – 111.

Arma nucleară

NATO. Arma nucleară o deține SUA, Franța și Marea Britanie.

ОДКБ. Arma nucleară o dețină doar Rusia.

Economia

NATO. Dintre cele 10 țări cu cel mai mare PIB din lume, în blocul NATO fac parte șase state: SUA (22,6 trilioane de dolari), Germania (4,3), Marea Britanie (3,1), Franța (2,9), Italia (2,1), Canada (1,9).

ОДКБ. Rusia are un PIB de 1,7 trilioane de dolari, Kazahstan – 188 de miliarde de dolari, Belarus – 61 de miliarde de dolari, Armenia – 12,2 miliarde de dolari.

Vă amintim că, la începutul lunii ianuarie, formațiunea militară ОДКБ a fost dislocată în Kazahstan pentru a stabiliza situația politică din țară, după ce oamenii au ieșit în stradă să protesteze împotriva scumpirii prețului la gaz.

Președintele Kazahstanului susținea că protestele au fost deturnate de „teroriști” care ar fi încercat să răstoarne guvernul, în timp ce analiștii vorbesc despre ceea ce pare a fi o luptă internă pentru putere, între președinte și adepții fostului lider Nursultan Nazarbaiev, care a rămas o figură puternică în țară de când l-a ales pe Tokaev ca succesor al său în 2019.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente