Reacția judecătorului Alexei Paniș, după ce SIS a cerut investigarea sa pentru că „a anulat decretul Maiei Sandu”: Nimeni nu este mai presus de lege

Judecătorul care a anulat decretul Maiei Sandu ce-l viza pe președintele Curții de Apel Chișinău a venit cu o reacție, după nota publicată de un șef de la SIS, prin care se cere investigarea magistratului, sub aspectul depășirii atribuțiilor de serviciu. „Legalitatea este principiul constituțional de care m-am condus tot timpul, inclusiv atunci când am emis acte judecătorești în dosare de rezonanță socială, cum ar fi cauzele „Laundromat”; cauza unui deputat, în care se contestase anularea actelor de identitate emise în lipsa acestuia; dar și altele”, declară magistratul Alexei Paniș.

Foto: Alexei Paniș

„În activitatea mea de judecător sunt ținut să respect Legea. Înțeleg că pentru politicieni agenda și promisiunile lor electorale pot părea mai importante. Dar cât timp Legea și Constituția nu prevăd altceva, voi emite hotărâri doar în numele Legii. Legalitatea este principiul constituțional de care m-am condus tot timpul, inclusiv atunci când am emis acte judecătorești în dosare de rezonanță socială, cum ar fi cauzele „Laundromat”; cauza unui deputat, în care se contestase anularea actelor de identitate emise în lipsa acestuia; dar și altele. La fel în baza Legii, la 31.12.2021 am emis hotărârea de anulare a decretului emis de Președintele țării. Cred ferm că nimeni nu este mai presus de lege.

În calitate de judecător, mi-a fost repartizată o cerere de amânare a executării hotărârii pronunțate la 31.12.2021, asupra căreia urmează să mă expun. Țin să comunic pe această cale tuturor subiecților interesați că nu voi accepta presiuni și alte forme de intimidare în legătură cu examinarea cererii date. Chiar dacă sunt un judecător tânăr, cred sincer în supremația Legii.

Calific nota publicată ieri a ex-consilierului de la Președinție, Eugeniu Rurac, în prezent Șef al unei subdiviziuni SIS, ca o imixtiune și tentativă de intimidare. Înțeleg interesul personal al semnatarului notei în cauză în speța dată, din moment ce în perioada în care făcea parte din echipa de consiliere a Președintelui țării a fost emis decretul anulat la 31.12.2021. În acest sens, intenționez să sesizez Autoritatea Națională de Integritate, în vederea aprecierii situației date prin prisma prevederilor care reglementează conflictul de interese și a declarării veniturilor pentru activitatea prestată de semnatarul notei în perioada emiterii decretului.

Totodată, consider că Nota semnată de Eugeniu Rurac și scurgerea acesteia în presă în aceeași zi în care a fost transmisă către CSM urmărește nu doar intimidarea mea, ci face parte dintr-un șir de atacuri directe, premeditate și concertate asupra independenței justiției. Magistrații din Republica Moldova nu sunt lăsați al treilea an consecutiv să se convoace în cadrul unei Adunări Generale pentru a-și desemna reprezentanții în CSM, în locul celor care au fost membri ai CSM în perioada statului capturat și cărora deja le-a expirat mandatul constituțional. Membrii „expirați” ai CSM și-au prorogat singuri mandatul, cu sfidarea Constituției și a normelor de integritate, care interzice luarea deciziilor în situație de conflict de interese”, declară magistratul Paniș.

SIS a înaintat o cerere către Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală prin care solicită să se verifice acțiunile judecătorului Alexei Paniș, după ce acesta a anulat decretul Maiei Sandu prin care l-a demis pe președintele Curții de Apel Chișinău. Paniș este suspectat de „depășirea atribuțiilor”.

Judecătorul Vladislav Clima a revenit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, după ce instanța de judecată a anulat decretul Maiei Sandu prin care acesta a fost demis.

La 31 decembrie 2021, instanța a anulat decretul Maiei Sandu prin care l-a demis pe Vladislav Clima de la șefia Curții de Apel Chișinău. Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel de către Președinție.

La sfârșitul lunii iulie 2020, CSM l-a desemnat pe magistratul Vladislav Clima câștigător al concursului pentru suplinirea funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Președinta Maia Sandu a anulat decretul prezidențial din toamna anului 2020 prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, profesori titulari de drept, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță și Elena Belei au calificat declarațiile, cuprinse în partea de motivare a Decretului președintei Maia Sandu privind revocarea decretului de numire a lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, ca fiind eronate și total lipsite de substrat factologic.

Mai mulți juriști din Republica Moldova au criticat decizia Maiei Sandu, afirmând că decretul emis în 2020 este un fapt consumat și nu poate fi revizuit. Avocatul Gheorghe Malic susține „că o persoana poate fi destituită dintr-o anumită funcție, oricare ar fi ea, prin emiterea unui nou act de eliberare și nu prin anularea actului juridic de desemnare a acesteia”.

La rândul său, președinta Maia Sandu a menționat, despre părerile juriștilor, că sunt doar „un punct de vedere”.


Pub