Spînu a discutat cu Miller despre situația energetică din țară: „Gazprom, acționarul cel mai mare, trebuie să vină cu soluții și i-am spus expres acest lucru”

Vicepremierul, Andrei Spînu, a discutat astăzi cu președintele Consiliului de Administrație al Gazprom, Alexei Miller, pe fundalul crizei energetice. „Gazprom, fiind acționarul cel mai mare să vină cu soluții ori ei sunt deținătorii și am spus expres domnului Miller expres acest lucru”, a spus Spînu, la Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

Foto: gazprom.ru

„Am avut astăzi o discuție cu domnul Miller. Tot astăzi a avut loc și ședința Consiliul de Observatori Moldovagaz în care am transmis niște mesaje foarte clare. Gazprom este acționarul majoritar Moldovagaz, 60% împreună cu acțiunile din stânga Nistrului. Întrebarea care am pus-o este ce face acționarul majoritar să asigure compania pe care o deține că livrează gaze pentru cetățenii RM, inclusiv în contractul pe care a fost semnat între Gazprom și Moldovagaz. 

Am convenit că o să mai discutăm, să vedem cât totuși va putea plăti Moldovagaz, dar poziția noastră este că - această situație care s-a creat la moment, indiferent cât de des am schimba tariful nu vom putea reacționa la fel de repede precum știm că reacționează deja piața. În acest sens este corect ca Gazprom, fiind acționarul cel mai mare să vină cu soluții ori ei sunt deținătorii și am spus expres domnului Miller acest lucru. Să propună soluții, inclusiv ce am solicitat noi să ofere 30 de zile pentru plata acestei diferențe ori noi vedem o schimbare de atitudini, pentru că astfel de situații au mai fost în trecut”, a declarat Spînu.

Totodată, întrebat dacă există riscul ca să fie din instituită stare de urgență, Spînu a spus că „este o opțiune pe care o analizează”.

Săptămâna trecută, compania Moldovagaz a admis că există riscul întreruperii aprovizionării cu gaze naturale, dar împreună cu Guvernul se lucrează pentru a preveni o astfel de situație. De partea cealaltă, prim-ministra, Natalia Gavrilița, susține că nu există nu astfel de risc până nu vor exista scrisori care ar confirma acest pericol de deconectare.

La începutul săptămânii, Andrei Spînu anunța că Republica Moldova în continuare se află într-o situație dificilă. „Criza gazelor nu s-a încheiat în noiembrie și nici în decembrie. Criza gazelor se va încheia atunci când prețul gazelor la nivel european va coborî definitiv și va exista o stabilitate a acestuia. Criza gazelor nu este o criză a R. Moldova, este la nivel european și care afectează țara noastră în mod direct”, a spus Spînu.

Miercuri, CSE s-a convocat în ședință unde au fost aprobate mai multe decizii. 

Șefa statului a solicitat astăzi Guvernului să identifice, în următoarele zile, soluții pentru a mări compensațiile pentru energia termică, iar în cazul în care va crește tariful la gazele naturale - să fie crescute și compensațiile pentru gaze.


Pub