Amendamentul care a înfuriat avocații. Despre ce este vorba

17 Ian. 2022, 15:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Ian. 2022, 15:11 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, Dorin Popescu, le cere colegilor săi avocați să se solidarizeze și prin acțiuni civilizate să ceară deputaților excluderea din procedură parlamentară a amendamentului la legea cu privire la avocatură. Amendamentul buclucaș aparține președintei comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, și presupune că avocații pot fi reținuți, percheziționați sau arestați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

Astfel, dacă amendamentul Olesei Stamate va fi aprobat de Parlament, din legislație va dispărea prevederea potrivit căreia avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”.

Președintele Uniunii Avocaților califică argumentarea amendamentului drept una „josnică și umilitoare și care arată că autorii amendamentului, NU înțeleg importanța profesiei de avocat în general și rolul avocatului în special, în societate, precum și la înfăptuirea justiției”.

„Acest amendament atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei de avocat, reduce esențial independența exercitării profesiei de avocat și implicit, contribuie la diminuarea calității actului justiției. Faptul că aleșii poporului consideră ca în timpul exercitării profesiei de avocat, orice reprezentant al organului de urmărire penală poate să ne intimideze pentru ca nu suntem comozi cuiva, sau suntem prea vocali, sau deranjăm pe cei care protejează diferite interese, atunci este grav” spune președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu într-un mesaj pe Facebook.

Popescu spune că amendamentul contravine Legii Supreme și încalcă garanțiile profesionale ale apărătorilor.

“Țin să atrag atenția autorilor amendamentului, dar și societății că în conformitate cu art. 26 alin. (1), (4) din Constituția RM, dreptul la apărare este garantat. Amestecul în activitatea persoanelor care exercită apărarea în limitele prevăzute se pedepsește prin lege. Atât Legea fundamentală, cât și Legea 1260/2008 cu privire la avocatură, consacră principiul independenței exercitării profesiei de avocat. În acest sens, acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților în cazurile reţinerii, aducerii silite, arestării, percheziționării avocatului, constituie o anumită garanție, care diminuează riscul abuzurilor, acțiunilor arbitrare, precum şi al acuzațiilor false împotriva avocatului de către persoane interesate”, mai spune Dorin Popescu.

Președintele Uniunii Avocaților menționează că avocații sunt actori apolitici, dar sunt nevoiți să riposteze politicului, pentru a-și apăra independența profesională. Dorin Popescu se arată convins că avocații nu se ascund în spatele imunității profesionale, iar dacă vor exista suspiciuni de acțiuni ilegale, Consiliul Uniunii Avocaților nu va acoperi eventuale fărădelegi.

„Faptul că aleșii poporului consideră ca în timpul exercitării profesiei de avocat, orice reprezentant al organului de urmărire penală poate să ne intimideze pentru ca nu suntem comozi cuiva, sau suntem prea vocali, sau deranjăm pe cei care protejează diferite interese, atunci este grav”, spune Popescu.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău