Apropouri dure la amendamentul lui Stamate. Gligor: Nu poți rezolva necesități particulare prin modificarea legislației

17 Ian. 2022, 16:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Ian. 2022, 16:44 // Actual //  Lupu Eduard

Avocatul Ștefan Gligor, care este și liderul Partidului Schimbării, susține într-o postare pe facebook că amendamentul, președintei Comisiei juridice numiri și imunități, Olesea Stamate, „lovește în independența avocatului pentru că va permite procurorilor să rețină, aresteze percheziționeze avocații fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților”

Olesea Stamate, Presedinta Comisiei jurudice numiri și imunități, vine cu o inițiativă de abrogare a art. 52, alin. 2 din Legea avocaturii.

Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante. Uneori am impresia că PAS-ul și-a propus să întoarcă întreaga societate împotriva sa în cel mai scurt timp posibil”, a explicat Gligor.

Avocatul îndeamnă reprezentanți PAS, să mai dea afară agramații și incompetenții, pe cei influențați de sistemul procuraturii și intrați în simbioză cu exponenții sistemului de care ați promis că veți scăpa țara.

Îmi dau seama de la cine vine respectiva „inițiativă” și ce scopuri urmărește. Nu poți rezolva necesități particulare, de caz, prin modificarea legislației. Fracțiunea PAS, treziți-vă. Cam tot ce ați făcut în domeniul justiției în ultimele 6 luni este greșit și va duce la pierderea credibilității și discreditarea reformei justiției”, a precizat Gligor.

Astăzi, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, Dorin Popescu, le-a cere colegilor săi avocați să se solidarizeze și prin acțiuni civilizate să ceară deputaților excluderea din procedură parlamentară a amendamentului la legea cu privire la avocatură. Amendamentul buclucaș aparține președintei comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, și presupune că avocații pot fi reținuți, percheziționați sau arestați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău