Invențiile inginerilor moldoveni au ajuns până în San Francisco. Compania își are sediul într-un subsol din Chișinău

17 Ian. 2022, 16:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
17 Ian. 2022, 16:35 // Bani și Afaceri //  MD Bani

O echipă de ingineri de la Chișinău și-a lăsat amprenta în 120 de orașe ale lumii. Aceștia inovează și eficientizează transportul public în diverse orașe ale lumii, printre acestea fiind și San Francisco, scrie piațaauto.md.

Este vorba despre echipa de ingineri de la InformBusiness, fondată de Vitalie Eșanu în 1990, care, în prezent, are și funcția de CEO. Sediul companiei se găsește într-un subsol de pe Calea Ieşilor din Chişinău, locul de unde și pornesc toate ideile.

„Vitalie Eşanu, cofondatorul companiei şi CEO-ul acesteia, nu e nici pe departe boss-ul obişnuit pe care-l vedem prin Moldova, văzându-se mai degrabă ca un inginer în microelectronică decât ca un şef la costum şi cu servietă în mână.”, scrie piataauto.md.

Prima problemă pe care au soluționat-o cu succes a fost cea a consumului ridicat al energiei electrice. Printr-o  simplă modificare au redus cu 30-40% consumul total de energie.

Potrivit unui reportaj realizat de piataauto.md, echipa de ingineri InformBusiness concepe şi produce tehnologia de bază a transportului public urban modern — de la troleibuze şi tramvaie, care folosesc reţelele de fire ale oraşelor, până la trenuri şi chiar autobuze electrice moderne.

Oraşul Vinnitsa din Ucraina a fost primul unde echipa de ingineri şi-a exportat conceptul, în anul 2003, cu solicitări din tot mai multe oraşe. În 2004, de exemplu, ei au instalat sistemul lor actualizat pe 18 troleibuze din Sankt Petersburg, Rusia. Un alt proiect de succes a fost introducerea troleibuzele hibrid sau a troleibuzului care-şi poate continua mişcarea pe baza bateriilor de la bord şi le încarcă ulterior de la fire, fapt care permite unor asemenea troleibuze să ajungă în zone mai îndepărtate, precum suburbiile oraşelor, fără necesitatea trasării firelor, sau chiar în centrele istorice ale oraşelor, unde trasarea de fire n-ar fi fezabilă. Cei ce locuiesc în Chişinău şi suburbii ar putea să fi recunoscut deja că un asemenea concept se foloseşte și la noi, dar cu siguranţă puţini ştiu că el a fost folosit pentru prima dată la scară largă tot în Moldova, iar azi s-a răspândit deja în mai multe oraşe a lumii, inclusiv San Francisco, tot datorită aceleiaşi echipe de ingineri moldoveni!

În prezent, echipa de ingineri din Moldova a eficientizat transportul public în peste 120 de oraşe din lume. Cel mai nordic fiind oraşul arctic Murmansk, cel mai sudic e Bishkek în Kârgâzstan. Oraşul cu cele mai estice coordonate e Vladivostok, iar cele mai vestice — San Francisco, printr-un furnizor intermediar.

Echipa din Moldova nu se oprește aici și vrea să inoveze şi mai departe. În prezent, au parteneriat contractat cu uzina MAZ din Belarus pe partea de R&D pentru dezvoltarea unui viitor autobuz electric din clasa de 9 metri.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 11:55
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
19 Apr. 2024, 11:55 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Marina Harin este o antreprenoare pasionată de amenajări și decor cu flori. Ea se confruntă cu o provocare majoră: profitul întârzie să apară. Deși domeniul este plin de potențial, există câteva cauze posibile pentru această situație.

În video de mai jos, afli drumul ei și provocările pe care le are.

Tânăra poate trece de această încercare prin analiză atentă, adaptare și perseverență. Cu o abordare strategică și o atenție deosebită la detalii, afacerea ei de amenajări și decor cu flori poate deveni profitabilă.

Emisiunea „Afaceri la Microscop” poate fi vizionată pe RLIVE TV, joi la 22:00, sâmbăta la 06:00 și miercuri la 16:00.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău