Bitcoinul şi „crucea morţii”: Evoluția criptomonedei în anul în care banca bogaţilor din SUA anticipează rate mai mari

16 Ian. 2022, 16:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Ian. 2022, 16:15 // Actual //  Lupu Eduard

Aşa-numitul Bitcoin „death cross” (crucea morţii) – un indice specific pieţelor de tip „bear” care apare când media mobilă (moving average, MA) pe 50 de zile scade sub media mobilă pe 200 de zile – pare că va fi confirmat săptămâna aceasta pe fondul temerilor privind retragerea ajutoarelor lansate de banca centrală americană, o evoluţie pesimistă în ceea ce priveşte preţul Bitcoinului şi altor active de risc, scrie CoinDesk, citat de Ziarul Financiar.

Gigantul bancar Goldman Sachs preconizează că banca centrală a Statelor Unite (Fed) va majora ratele dobânzilor de cel puţin patru ori în 2022, în contextul în care anticipase anterior trei creşteri ale ratelor, conform Bloomberg.

Cel mai recent raport privind piaţa muncii din SUA, care a arătat că nivelul şomajului a scăzut la 3,9%, a întărit argumentele potrivit cărora Fed va sincroniza creşterea ratelor dobânzilor cu încheierea achiziţiilor de active din luna martie.

Aşa cum arată furnizorul de date CME Group, investitorii oferă o probabilitate de 73% ca Fed să efectueze o majorare de 25 de puncte de bază în martie, de la 61% săptămâna trecută.

Fricile provocate de noile decizii ale Fed au acaparat piaţa crypto spre sfârşitul ultimului trimestru, după ce instituţia americană şi-a îndreptat atenţia către controlarea inflaţiei, principalul obiectiv fiind, până nu demult, susţinerea forţei de muncă. În decembrie, Fed, a anunţat cel puţin trei majorări ale ratelor până la sfârşitul anului 2022 şi oprirea programului de cumpărare de active până în luna martie.

Bitcoinul a stabilit un record de aproape 69.000 de dolari pe 10 noiembrie, scăzând între timp cu aproape 40%. Acum, indicele „death cross”, cuplat cu perspectivele macro, ar putea stimula pesimismul din interiorul pieţei.

Datele indicelui, calculate pentru a prezice următoarea piaţă de tip „bear”, sunt mixte. Conform unor studii realizate de exchange-ul cu expunere pe crypto Kraken, multe rezultate ale aşa-zisului „death cross”, inclusiv cele din 2014 şi 2018, au coincis „ori cu un sell-off în zilele ulterioare, ori cu un trend descendent care a confirmat piaţa bear”.

Totuşi, „crucile” din iunie 2021, martie 2020 şi octombrie 2019 au fost semnale false, conform cărora industria criptomonedelor se îndreaptă către o perioadă acută de declin. Mai mult, consolidarea care a avut loc în urma datelor „death cross” din iunie 2021 a generat un nou val de optimist de-a lungul segmentului crypto. Adesea, piaţa este pregătită să revină pe creştere odată ce este confirmat un indice de tip MA.

La ora publicării ştirii, preţul unui Bitcoin atingea 41.864 de dolari, în creştere cu 0,6% în ultimele 24 de ore.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 13:42
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 13:42 // Slider //  Soroceanu Olga

În data de 12 aprilie, localitatea Anenii Noi a găzduit Târgul locurilor de muncă și meșteșugărit, un eveniment ce a reunit atât angajatori, cât și meșteșugari, în efortul lor de a facilita accesul la locuri de muncă și de a promova meșteșugurile tradiționale, atât pentru populația locală cât și pentru refugiații din Ucraina stabiliți aici.

Printre participanți s-a numărat și șefa ANOFM din raionul Anenii Noi, Zinaida Iordachescu, care a subliniat diversitatea agenților economici implicați și importanța acestui eveniment pentru economia locală și națională:

„Avem agenți economici din Anenii Noi, avem de la Congresul Ucrainenilor, avem de la inspectoratul general de poliție, carabinieri, agenți economici din Chișinău fiindcă nu suntem la o distanță atât de mare și angajăm foarte multe persoane și în municipiul Chișinău.”

Evenimentul a reunit aproximativ 12 angajatori și 22 de meșteșugari, iar participanții au avut oportunitatea să afle informații despre piața muncii, să primească ghidare în carieră și să participe la cursuri de formare profesională. Printre beneficiarii acestor servicii s-a numărat și Laurenția Starciuc, care a apreciat eforturile depuse pentru a le oferi oamenilor perspective noi în câmpul muncii:

„M-am apropiat de orice căsuță, mi-am luat diverse cărți pentru a fi informată. Sunt oportunități care oferă posibilitatea de a te angaja în câmpul muncii.”

Evenimentul face parte din proiectul „Creșterea Rezilienței prin Angajare și Coeziune Socială”, implementat în consorțiu de Helvetas Moldova și HEKS – EPER Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Elveției. Partener strategic de implementare: ANOFM.

Directorul de țară al HEKS – EPER Moldova, Peter Fenoy, a subliniat importanța coeziunii sociale și a dezvoltării economice sustenabile pentru comunitatea din Anenii Noi:

„HEKS – EPER Moldova a fost implicată în mai multe activități legate de atenuarea consecințelor conflictului din țara vecină, Ucraina. În Moldova, din păcate, influența refugiaților din Ucraina a generat mai multe necesități în baza dificultăților noastre obișnuite cu care ne confruntăm înainte de acest conflict. Ne dorim să aducem împreună oameni din diverse medii și să le oferim șanse egale de dezvoltare, indiferent de originea sau situația lor actuală.”

Târgul locurilor de muncă și meșteșugăritul reprezintă un pas important în direcția dezvoltării economice și sociale a comunității din Anenii Noi, evidențiind potențialul local și promovând oportunitățile de angajare și de creștere profesională pentru toți participanții.

Următoarele evenimente cu aceeași tematică vor avea loc pe 19 aprilie la Ialoveni și pe 29 mai la Chișinău.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău