Moldova este pe locul 21 în lume în topul exportatorilor de licori și contribuie cu 0,4 % la exportul mondial de vin

Depositphotos_108563270_L
Foto: depositphotos.com

Piaţa locală a trimis în 2020, ultimul an pentru care există date publice, vin peste hotare în valoare de doar 134,3 milioane de dolari. Franţa exportă de 10 miliarde de dolari, fiind lider în domeniu. Iar împreună cu Italia dețin jumătate din exporturile de vin la nivel mondial.

Republica Moldova contribuie cu 0,4 % la exportul mondial de vin, mai exact trimite peste graniță licori în valoare de 134,3 milioane de dolari. Aceste valori poziţionează Republica Moldova pe locul 21 în lume în topul exportatorilor de licori ale lui Bacchus mult înaintea României care se află pe locul 33 cu un volum al exporturilor de doar 35 milioane de dolari. Ucraina a vândut vin în străinătate în sumă de 13 milioane de dolari, iar Federația Rusă – 9,8 milioane de dolari.

Podiumul este format din Franţa, Italia şi Spania, care sunt de altfel şi ţările care ocupă primele trei locuri (chiar dacă în altă ordine) când vine vorba de producţia de vin.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, premisele pentru export sunt bune dat fiind că este un producător cu renume pe piața internațională. Or, în prezent vinificatorii moldoveni încearcă să cucerească cele mai îndepărtate piețe, informează bani.md.

Ultimele date ale Băncii Naționale a Moldovei relevă că în exporturile de băuturi alcoolice din Republica Moldova au constituit 48,7 milioane de dolari cu 2,6 milioane de dolari mai puțin în trimestrul trei din 2021 față de trimestrul precedent al anului 2020.

Exportul de alcool etilic și băuturi alcoolice s-a diminuat în special pe seama micșorării livrărilor către Uniunea Europeană și alte țări. Astfel, în țările din UE exporturile de vin au însumat 16,95 milioane de dolari cu 2 milioane de dolari mai puțin față de trimestrul precedent.

Sursa foto: depositphotos.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente