image
Sursa foto: AP

Cabinetul premierului britanic prezintă scuze Casei Regale pentru petrecerile dinaintea funeraliilor prinţului Philip

Cabinetul premierul britanic Boris Johnson a prezentat vineri scuze Palatului Buckingham, după ce au apărut ştiri despre petrecerile personalului guvernamental organizate anul trecut, în ajunul funeraliilor prinţului Philip, transmit dpa și Agerpres.

Dezvăluirile se referă la două întruniri la reşedinţa premierului, în Downing Street. James Slack, fost director de comunicaţii în echipa prim-ministrului, şi-a cerut scuze pentru "mânia şi jignirea" provocate de unul din evenimente - petrecerea sa de adio. El este acum redactor-şef adjunct al cotidianului The Sun şi susţine că şi-a asumat "întreaga responsabilitate" şi că îi pare "foarte rău".

"Este profund regretabil că asta s-a întâmplat într-o perioadă de doliu naţional, iar Nr. 10 (adresa oficială din Downing Street a premierului - n.red.) a cerut scuze Palatului. L-aţi auzit pe prim-ministru săptămâna aceasta, a recunoscut că Nr. 10 ar trebui să respecte cele mai înalte standarde şi să îşi asume responsabilitatea pentru lucrurile pe care nu le-a făcut corect".

A doua zi după evenimentele din 16 aprilie 2021, regina Elisabeta a participat la funeraliile soţului său, prinţul Philip, purtând mască de protecţie şi stând la distanţă de familie, la Castelul Windsor, în conformitate cu restricţiile pentru combaterea coronavirusului.

Recomandările guvernamentale în vigoare arătau că trebuie evitată socializarea în interior, cu excepţia propriei locuinţe sau a cercului de îngrijitori; erau permise întrunirile în aer liber, inclusiv în grădini, în grupuri de maximum şase persoane din maximum două familii.

Purtătorul de cuvânt al lui Johnson a afirmat că la data respectivă Johnson era la reşedinţa sa de la ţară şi nu a fost invitat la petreceri.

Întrebat de ce scuzele au fost prezentate de cabinet, nu de prim-ministru personal, purtătorul de cuvânt a răspuns: "Din nou, premierul a spus deja că s-au făcut greşeli de judecată şi este normal ca oamenii să se scuze, aşa cum a făcut deja prim-ministrul săptămâna aceasta. Rămâne valabil că nu pot prejudicia ancheta despre care ştiţi că este în curs, care a fost condusă de Sue Gray. Dar recunoaştem indignarea publică semnificativă, a fost regretabil că s-a întâmplat asta într-o perioadă de doliu naţional".

Din câte s-a înţeles, scuzele către Casa Regală au fost prezentate telefonic, pe canale oficiale.

Liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a susţinut însă că Johnson ar trebui să îşi prezinte demisia în faţa reginei. "Conservatorii au dezamăgit Marea Britanie. Scuzele nu sunt singurul lucru pe care prim-ministrul ar trebui să îl prezinte astăzi Palatului. Boris Johnson ar trebui să se comporte decent şi să demisioneze".

Mai mulţi membri ai guvernului le-au cerut însă criticilor să aştepte până când se va afla la ce concluzii a ajuns Sue Gray, înalta oficialitate care anchetează acuzaţiile respective.

Până acum, s-a aflat despre 14 petreceri sau alte reuniuni în diferite departamente ale guvernului britanic, în timpul restricţiilor. Johnson a participat în mai 2020 la o petrecere "cu băutura de-acasă", în grădina reşedinţei din Downing Street, fapt pentru care şi-a cerut scuze miercuri, insistând însă că a crezut că este vorba despre un eveniment de lucru, deci s-ar putea aprecia că a respectat "tehnic" regulile.

Noutăţile partenerilor

comentarii: