(studiu) Câți parteneri în medie au moldovenii pe parcursul vieții? Coeficientul la bărbați este mai mic decât cel la femei

trei-motive-sa-petreci-timp-si-fara-partenerul-de-viata-709341
Foto: Antena C

Potrivit studiului Generații și Gen (GGS), numărul mediu de parteneri pe parcursul vieții până la momentul efectuării studiului la un respondent de sex masculin era coeficientul de 0,86, iar pentru unul de sex feminin – de 0,89. Analiza în funcție de vârstă evidențiază că la bărbați valoarea de 0,9 partenere se înregistrează în intervalul de vârstă 30-34 de ani, pe când la femei – în intervalul 25-29 de ani.

O altă deosebire este că persoanele din mediul rural, cu vârsta din categoria 30-34 de ani, au avut în medie un/o partener/parteneră de viață, în mediul urban – 0,96.

În schimb, persoanele cu vârstele 40-44 și 45-49 de ani, din orașe, au avut în medie 1,05 și 1,02 parteneri/partenere, în timp ce persoanele din mediul rural – 0,96 și 0,97 parteneri/partenere consecutiv.

Numărul mediu de parteneri/partenere pe parcursul vieții pentru bărbații care au avut experiență de coabitare (căsătoriți sau aflați în coabitare) este de 1,12, iar pentru femei – 1,13.

Numărul mediu de parteneri pentru femei este mai mare decât pentru bărbați la vârstele tinere (15-24 de ani), după care decalajul se reduce. Se constată că la generațiile cu vârsta mai mare de 55 de ani, numărul mediu de parteneri este puțin mai mic decât la generațiile mai tinere (20-49 de ani). Analiza în funcție de regiune, de nivelul de studii, de statutul ocupațional și de nivelul de bunăstare nu evidențiază discrepanțe semnificative sub acest aspect.

GGS a fost realizat în Republica Moldova de către UNFPA Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Institutul Demografic Interdisciplinar Neerlandez (NIDI), Fondul Parteneriatului pentru Dezvoltare India-ONU și Biroul Național de Statistică. GGS a fost realizat în cadrul unui program global efectuat până în prezent în peste 24 de țări.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente