‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriJim Boet: Am instalat crotalii cu senzori la peste 200 de vaci. Sunt necesare...

Jim Boet: Am instalat crotalii cu senzori la peste 200 de vaci. Sunt necesare subvenții pentru digitalizarea zootehniei

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Jim Boet împreună cu soția sa Ana Pancrat de mai mulți ani dezvoltă o afacere în zootehnie la nordul Moldovei, Edineț.

Ferma de vaci de care îngrijesc de aproape un deceniu, a devenit un model în mai multe privințe, chiar dacă cheltuielile și problemele cu care se confruntă fermierii din sectorul zootehnic depășesc, deseori, capacitățile acestora.

Una dintre principalele în acest sens, pe lângă prețul redus oferit pentru lapte și costurile mari, este insuficiența brațelor de muncă.

Vacile, fiind ființe vii, au nevoie de control și monitorizare permanentă, lucru destul de greu de realizat într-o fermă cu câteva sute de capete.

Astfel, fermierul Jim Boet a decis să soluționeze problema apelând la tehnologiile performante.

„Am decis să utilizăm un sistem inteligent de monitorizare a sănătății animalelor – Cow Manager. Tehnologia ne permite să monitorizăm starea de sănătate a animalelor, consumul de hrană și schimbările fiziologice care au loc în organism. Pentru o fermă de capacitatea celei pe care o avem, monitorizarea parametrilor de mai sus este destul de anevoioasă.

Sistemul generează mesaje când vaca nu mănâncă, este bolnavă, șchiopătează sau anumiți parametri se schimbă. De asemenea, ajută medicii noștri veterinari să
observe mai repede vacile care au nevoie de ajutor”, ne-a explicat Jim Boet.

Un exemplu de monitorizare a sănătății unei vaci este redat mai jos:

„Această vacă nu mai mănâncă de dimineață, potrivit indicatorului albastru, ceea ce înseamnă că are o problemă de sănătate. Are mastită, vom monitoriza cum evoluează tratamentul”, explică Jim.

‹ adv ›

Pentru cele 215 vaci mulgătoare din fermă deja au fost instalate crotaliile inteligente ce permit monitorizarea parametrilor.

Totuși, prețul acestora este mare și pune și mai mult presiune asupra costurile suportate, iar o soluție în acest sens ar fi subvenționarea a astfel de sisteme.

„Ținând cont de numărul foarte mic de brațe de muncă disponibile în țară, oferirea suportului constant pentru digitalizarea afacerilor este absolut necesară. La moment, o bună parte din sisteme sunt scumpe sau cel puțin noi nu putem să le cumpărăm, pentru că avem costuri și așa destul de mari. Cred că ar trebui să se țină cont de această necesitate, mai ales că sectorul zootehnic se află într-o stare avansată de declin și necesită suport. Noi dorim să instalăm crotalii și la restul animalelor, sper să reușim”.

„În această imagine deja situația e altfel. Această vacă a avut probleme, iar acum indicatorii ne arată că revine la normal”, adaugă Jim.

Fermierul spune că monitorizând parametrii de sănătate și starea animalelor, cunoaște exact care din acestea se află în perioada fertilă, iar care necesită ajutor imediat.

„Vedem exact când poate fi realizată însămânțarea vacilor, dacă sunt create condiții pentru dezvoltarea diferitor boli, cum ar fi mastita, sau dacă vaca mănâncă și rugumă suficient furajele – ceea ce tot este un indicator al sănătății. Mi se pare absolut necesară și rațională utilizarea a astfel de metode de monitorizare”, a adăugat fermierul.

‹ adv ›

Achitarea sistemului îl costă câteva sute de euro lunar, însă Jim spune că își recuperează investiția.

„Dacă un lucrător este neglijent și nu anunță despre faptul că animalul s-a îmbolnăvit, respectiv ratăm tratamentul și animalul este abatorizat, pierdem aproximativ 2 mii de euro. În cazul sistemului, avem cel puțin posibilitatea de a interveni la timp”.

Jim Boet a lansat o afacere cu bovine împreună cu un partener în anul 2013. De atunci, fermierul investește cu dedicație bani și tot timpul pe care-l are, dorindu-și să dezvolte o afacere model în Moldova.

Chiar dacă de mai multe ori dorința i-a fost redusă de birocrație și alte probleme, acesta crede în viitorul unei afaceri în zootehnie și speră că lucrurile vor fi îmbunătățite, inclusiv cu suportul autorităților.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›