image
Sursa foto: poză simbol

Curtea Supremă din SUA respinge decizia vaccinării obligatorii în marile companii

Curtea Supremă a Statelor Unite a blocat cerinţa administraţiei Biden privind vaccinul sau testarea anti-Covid în companiile cu peste 100 de angajaţi, a relatat Aljazeera.

Joe Biden nu mai poate face nimic după decizia Curţii Supreme care i-a blocat decizia de a impune fie vaccinul anti-COVID-19, fie teste regulate în companiile cu peste 100 de angajaţi. Preşedintele SUA s-a declarat „dezamăgit”.

Totuşi, Curtea a menţinut obligativitatea pentru anumiţi profesionişti din domeniul sănătăţii care beneficiază de fonduri federale.

Măsura, susţinută ferm de Joe Biden, a fost denunţată ca un abuz de putere de către congresmenii republicani. Într-o ţară în care doar 62% din populaţie este complet vaccinată, problema dezvăluie diviziuni politice profunde.

Casa Albă afirmase că cele două mandate ar salva vieți și ar consolida economia SUA prin creșterea cu milioane a numărului de americani vaccinați, în timp ce contestatarii au susținut că agențiile federale și-au depășit autoritatea prin emiterea mandatelor fără o autorizație specifică din partea Congresului.

Într-un comunicat de joi, Biden a declarat că hotărârea Curții Supreme de Justiție care confirmă mandatul privind vaccinarea în domeniul sănătății „va salva vieți: viețile pacienților care caută îngrijire în unitățile medicale, precum și viețile medicilor, asistentelor și ale altor persoane care lucrează acolo”, notează AlephNews.

Mandatul impune vaccinarea unui număr estimat de 10,3 milioane de lucrători din aproximativ 76.000 de unități medicale, inclusiv spitale și cămine de bătrâni care îngrijesc persoanele în vârstă, persoanele cu handicap și americanii cu venituri mici.

Dar Biden s-a declarat „dezamăgit de decizia Curții Supreme de Justiție, de a bloca cerințele de bun simț pentru salvarea vieții angajaților din marile întreprinderi, cerințe care se bazau în mod clar atât pe știință, cât și pe lege”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: