Ping-pong cu deșeuri. Cantaragiu critică poligonul de la Țînțăreni, după acuzațiile lui Ceban privind „catastrofa ecologică de la Boșcana”

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a venit cu o replică la acuzațiile primarului de Chișinău, Ion Ceban, care a acuzat ministerul de blocaje și a denunțat catastrofă ecologică la Boșcana, unde se află un poligon de depozitare a gunoiului, care ar fi fost privatizat ilegal și care la moment, nu ar corespunde normelor. „La moment, mun. Chişinău generează zilnic circa 600 tone de deşeuri, respectiv, peste 200 mii tone anual, aproape toate depozitându-se la poligonul de la Ţînţăreni, ceea ce nu ar fi trebuit să fie în felul ăsta. 200 mii tone de resurse se aruncă aiurea la poligon, pe când ar putea fi valorificate și contribui la dezvoltarea societății. Și poligonul de la Țînțăreni pe de parte nu este ideal cum vrea domn' primar să-l ”vândă” publicului”, a scris Cantaragiu, într-o postarepe pagina sa de Facebook.

Foto: Colaj UNIMEDIA
Să începem de la faptul că obiectivul meu este #ZERODEȘEURI pentru Moldova.

În general, dacă pentru unii deșeurile sunt lucruri de care vrei să te debarasezi, să le ascunzi sub preș (depozite de deșeuri), pentru mine ”deșeurile” sunt resurse. Sunt resurse cu un mare potențial de valorificare, care pot crea locuri de muncă, hrăni familii, aduce materie primă pentru industrii, dezvolta întreprinderi, aduce bani în buget, crea economii de la reducerea importurilor de materie primă, crește durata de viață a resurselor naturale și multe altele. Asta văd eu, atunci când mă uit la fiecare deșeu.

Alături de alte state membre UE, Republica Moldova poate fi un exemplu bun de gestionare integrată a deşeurilor, dacă construim sistemul în mod inteligent. Dacă Estonia, Slovenia, Finlanda, Suedia și alte țări au putut, noi de ce nu putem? Viziunea noastră, la minister, pe termen mediu, este o Moldovă cu #ZERODEȘEURI. Ne dorim ca şi viziunea tuturor autorităților publice locale din Moldova, inclusiv a Primăriei mun. Chişinău să fie la fel - #ZERODEŞEURI.

Primăria mun. Chișinău cunoaște foarte bine viziunea noastră, pentru că de la începutul mandatului până acum, am avut mai multe ședințe pe acest subiect și se pare că încă nu suntem pe aceeași pagină.

Am spus-o anterior și o repet: DEPOZITAREA deșeurilor este CEA MAI PROASTĂ soluție în procesul de gestionare a deșeurilor. Ea este necesară doar ca măsură tranzitorie. Însă noi trebuie să introducem elemente noi, precum colectarea separată la sursă, sortarea deșeurilor, pentru ca să selectăm deșeurile pe categorii și să le valorificăm, transformându-le în materie primă secundară, în energie, în îngrășaminte. Doar așa vom ajunge la obiectivul național de #ZERODEȘEURI.

La moment, mun. Chişinău generează zilnic circa 600 tone de deşeuri, respectiv, peste 200 mii tone anual, aproape toate depozitându-se la poligonul de la Ţînţăreni, ceea ce nu ar fi trebuit să fie în felul ăsta. 200 mii tone de resurse se aruncă aiurea la poligon, pe când ar putea fi valorificate și contribui la dezvoltarea societății. Și poligonul de la Țînțăreni pe de parte nu este ideal cum vrea domn' primar să-l ”vândă” publicului. Dacă tot e să dai un exemplu din Moldova despre un poligon construit conform normelor de prevenire a poluării, atunci ăsta ar fi poligonul de la Nisporeni

Revenind la Chișinău. O bună parte din deșeurile din mun. Chișinău pot și trebuie să fie valorificate (reciclate sau transformate în energie), astfel salvându-se tone de resurse naturale, care au fost exploatate pentru a se produce acele bunuri, care astăzi au ajuns deșeuri. Ăsta e un alt aspect al problemei. Noi cu toții, și fiecare în parte, trebuie să avem respect pentru apă, soluri, păduri, gaz, petrol, etc., care au fost extrase din natură pentru a produce mărfuri și energie, care ne asigură confortul în fiecare zi.

Prin urmare, deșeurile sunt resurse și ele trebuie să fie valorificate din respect față de mediu, din respect față de copiii noștri, a căror viitor este extrem de incert cu un asemenea comportament iresponsabil al adulților, care consideră că depozitarea este ok”, a scris Iuliana Cantaragiu, într-o postarepe pagina sa de Facebook.



Primarul capitalei, Ion Ceban, a venit cu dezvăluiri „neplăcute pentru unii apărători de mediu”. Potrivit informațiilor prezentate de acesta, poligonul de depozitare a gunoiului de la Boșcana, care nu corespunde normelor, va duce la o catastrofă ecologică. Iar deputații PAS acoperă această „afacere” cu gunoiștile.


Pub