(video) Lavrov, despre amenințările cu sancțiuni, lansate de congresul SUA: Așa se manifestă o criză de nervi. Sunt stupefiat de aceste „inițiative”

Ministerul rus de Externe, Serghei Lavrov, se declară „stupefiat” de amenințările cu sancțiuni lansate de congresul SUA, legate de un eventual atac armat asupra Ucrainei. „Acolo se conțin sancțiuni, indiferent dacă va avea loc sau nu un așa-numit atac asupra Ucrainei, doar pentru că nu ne retragem trupele de pe teritoriul nostru… noi nu vom veni cu bâta la negocieri, unde să insistăm pe ceva, în caz contrar „vă vom bate”, niciodată”, a declarat șeful diplomației de la Kremlin, la Bolishaia Igra de la Prevîi canal.

Foto: captură

„Consider că anume astfel de manifestă o criză de nervi. În tot acest „proces” de impunere a propriei măreții, aceste persoane au atins deja un prag psihologic ce greu poate fi explicat.

Eu rămân stupefiat de aceste inițiative… parcă sunt oameni maturi, politicieni, nu sunt primul an în Congres, dar astfel de pași nu le face față absolut. Eu vă garantez că, dacă toate acestea se vor materializa, or, acolo se conțin sancțiuni, indiferent dacă va avea loc sau nu un așa-numit atac asupra Ucrainei, doar pentru că nu ne retragem trupele de pe teritoriul nostru.

În același timp, delegația SUA de la Geneva a spus foarte tranșant și a insistat că NATO nu-și va retrage trupele de pe niciun teritoriu european, unde acestea sunt la moment dislocate, în preajma granițelor noastre. Deci, fără comentarii. O aroganță la cel mai înalt nivel.

Vorbind despre perspectiva unei eventuale reacții a Rusiei… noi nu vom veni cu bâta la negocieri, unde să insistăm pe ceva, în caz contrar „vă vom bate”. Dar, noi vom reacționa, reieșind din realități.

Americanii fac spume la gură și cutremură aerul, într-un glas cu Stoltenberg, că nu poate fi vorba despre absolut nicio decizie privind stoparea extinderii NATO, pe de altă parte interzic și amenință cu sancțiuni alte țări ca să nu încheie vreun acord, de orice fel, cu Federația Rusă. Iată și dublele standarde”, a declarat Serghei Lavrov.

Cât despre rezultatele discuțiilor de la Geneva, Lavrov a declarat că Federația Rusă a înaintat mai multe viziuni, în forma scrisă, și așteaptă, la fel, în scris, răspuns și fromulări din partea SUA și Bruxelles.

„Cine sunt pesimiștii? Pesimiștii sunt optimiștii bine-informați”, a a dăugat Lavrov.

Senatorii americani din Partidul Democrat au prezentat, săptămâna aceasta, un proiect de lege care cuprinde noi sancțiuni împotriva Rusiei și a lui Vladimir Putin personal, în eventualitatea în care aceasta va recurge la o ofensivă militară împotriva Ucrainei.

Măsurile propuse, sprijinite şi de preşedintele Joe Biden, cuprind sancţiuni împotriva unor responsabili politici şi militari ruşi, inclusiv Vladimir Putin, împotriva principalelor instituţii financiare ruse, mai ales cele care efectuează tranzacţii prin sistemul SWIFT, precum şi dispoziţii privind un ajutor destinat Ucrainei pentru consolidarea securităţii.

Textul îndeamnă Statele Unite „să examineze toate măsurile disponibile şi adecvate” care să asigure că va fi împiedicată intrarea în exploatare a gazoductului Nord-Stream 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică şi este considerat în acest proiect legislativ un „instrument de influenţă nocivă a Federaţiei Ruse”. Dar aplicarea unei asemenea măsuri riscă să dăuneze relaţiilor dintre Washington şi Berlin, lucru recunoscut chiar de către congresmenii democraţi.

După ce a masat aproximativ o sută de mii de soldaţi la granița cu Ucraina, Rusia a transmis Statelor Unite o serie de propuneri privind arhitectura de securitate europeană. Acestea cuprind în principal excluderea oricărei noi extinderi a NATO, mai ales către Ucraina, şi încetarea oricărei activităţi militare a acestei Alianţe şi a SUA în Europa de Est şi în spaţiul fost sovietic.

Discuţii asupra acestor propuneri s-au desfăşurat, duminică şi luni, la Geneva între SUA şi Rusia la nivel bilateral, au continuat miercuri cu o reuniune a Consiliului NATO-Rusia şi mai urmează o întâlnire în cadrul OSCE, dar fără să se întrevadă deocamdată o înţelegere pentru calmarea tensiunilor.


Pub