Ilan Șor: Dacă guvernarea m-ar fi ascultat, astăzi carburanții ar fi fost de două ori mai ieftini

Liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor, a criticat dur guvernarea, după ce ANRE a anunțat o nouă scumpire record a carburanților. Ca urmare a ultimelor majorări de preț, benzina a atins pragul psihologic de 22 de lei, iar motorina a ajuns să coste 18.84 de lei litrul. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, politicianul menționează că prețurile nu ar fi crescut, ci, dimpotrivă, s-ar fi diminuat, dacă guvernarea ar fi acceptat propunerea sa privind instituirea monopolului de stat la importul produselor petroliere.

Foto: partidulsor.md

„Prieteni, cred că toată lumea înțelege gravitatea situației, mai ales că n-avem nicio garanție că aceste scumpiri se vor opri. Gazul se scumpește, curentul se scumpește, iată că au decis să scumpească și creditele, pe parcă și-ar fi propus să-i omoare pe oameni cu zile. Eu chiar nu înțeleg ce este în capul acestor guvernanți. Cum poți să stai și să urmărești pasiv cum țara, pe care ai promis să o fericești, se sufocă la propriu?”, a scris Ilan Șor în postarea sa.

Potrivit lui, există o mulțime de mecanisme prin care pot fi reglementate prețurile, începând cu revizuirea politicilor fiscale și terminând cu plafonarea lor.

„Ce face ANRE, ce face Guvernul, ce face Președinția, ce face majoritatea parlamentară? Anul trecut, voi, cei din PAS, acuzați fosta guvernare că a majorat accizele pentru produsele petroliere, iar asta a determinat scumpirea carburanților. Anul acesta, când situația e cu mult mai gravă decât anul trecut, actuala guvernare a făcut exact ceea ce critica atunci – a majorat și ea accizele”, se mai arată în postare.

Ilan Șor a reiterat că cea mai bună soluție în acest caz ar fi instituirea monopolului în cazul unor domenii strategice, inclusiv în privința importul de produse petroliere.

„Dacă actuala și fostele guvernări m-ar fi ascultat, astăzi am fi putut face astfel încât benzina și motorina de fie de două ori mai ieftine. În plus, am fi putut crea o mega rețea de benzinării de stat, care să le asigure concurență rechinilor de pe piața petrolieră și să-i coboare cu picioarele pe pământ. Nu a fost să fie, pentru că cei de la putere lucrează împotriva poporului și în interesul celor care îl jefuiesc”, notează politicianul.

În concluzie, Ilan Șor constată că nu există altă cale decât înlăturarea urgentă a PAS de la putere.

„Am sperat, până acum, că guvernarea se va trezi, măcar în cel de-al 12-lea ceas, și cel puțin va încerca să normalizeze situație, că se va gândi măcar puțin și la interesul oamenilor noștri, nu doar la interesul străinilor pe care îi slujesc. Încă mai sper, deși conștientizez că e în zadar și că singura cale rezonabilă este să-i alungăm cât mai repede de la putere. Înainte să ne distrugă țara cu totul”, a conchis liderul Partidului „Șor”.


Pub