(video) Costiuc, eliberat de la instanță, cu „brățară la picior pe 30 de zile”: Au vrut destabilizări, să rupă PAS și să renegocieze un nou Guvern

Liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a făcut mai multe dezvăluiri, după ședința de judecată de astăzi. „Sub presiunea publică, au cedat. Instanța a decis să îmi pună brățară la picior și în următoarele 30 de zile să nu vorbesc cu nimeni, să nu ies din casă, să nu utilizez niciun fel de mijloace de comunicare cu nimeni, nu am voie să spun nimic de pe dosar. Dar, am primit propuneri să chem lumea la proteste prin live. Ei vor să ceară demisia lui Spînu și a lui Gavrilița, la învestirea unui nou Guvern să creeze tensiune în cadrul PAS, să rupă PAS-ul, să scoată vreo 23-25 de deputați și să renegocieze un nou Guvern”, a relatat Costiuc.

Foto: captura ecran

„Mulți dintre cei are guvernează acum țara habar nu au ce se întâmplă, ei au pus mâna pe guvernare, dar se joacă în tetris. Primul lucru, cu Sergiu Litvinenco le recomand să vină la Ciocana și să verifice cum se împart aleatoriu dosarele, cum la un judecător poate să nimerească de 10 ori același dosar, li lui Stamate să se dea jos din Porsche și să meargă să vadă ce se întâmplă de fapt în justiția asta controlată, pe care nu o controlează ei. Ei nici habar nu au de justiție.

Cei care au fugit de acasă controlează în continuare justiția, la cheremul lor este și ei vor să revină acasă și înțeleg că doar destabilizarea pe care o pot organiza le poate permite să revină în Chișinău. După majorările de prețuri din ultimele zile, cei care au nevoie de destabilizări sociale aveau planificat să scoată lumea în stradă, dar nu-i crede nimeni, le trebuia un țap ispășitor. Am primit propuneri să chem lumea la proteste prin life. În seara de 11 le-am spus oamenilor să nu iasă la proteste, pentru că sărăcia nu e de astăzi și protestele nu vor duce la nimic. Ei vor prin proteste să ceară demisia lui Spînu și a lui Gavrilița, la învestirea unui nou Guvern să creeze tensiune în cadrul PAS, să rupă PAS-ul, să scoată vreo 23-25 de deputați și să renegocieze un nou Guvern. Ei cred că eu sunt prostul satului, mi-au propus și funcție de ministru, numai să mă implic în destabilizare”, a declarat Vasile Costiuc.

„În izolator am primit propunere, dacă recunosc vina, pentru că ei acolo sunt grupări… dacă recunosc vina și îmi asum că am făcut grup organizat criminal împreună cu Nedelea de prin 2005, când eu nici nu știam în care parte e Durleștiul, ei în 24 de ore mă trimit la domiciliu, îmi anulează toate dosarele, dar eu să trec să lucrez cu ei. Cu ei nu știu cu cine, probabil sunt mai mulți băieți care au interese, dar lucrurile nu sunt așa de simple”, a mai adăugat acesta.

Costiuc a transmis și un mesaj pentru PAS: „Viorel Morari nu lucrează numai pentru PAS, el mai lucrează pentru cineva. Rapoartele pe care le-au primit cei de la securitate precum că Morari este de-al nostru, apoi iată cei care au scris rapoartele la securitate tot sunt împreună. „Se vor trezi guvernarea cu niște lovituri sociale de o să le sară mucii și nu vor reuși să fugă cu tot cu tetris. Se vor trezi ca în Kazahstan, cu dat focul, cu ucigănii. Eu nu mă bag la asta, am preferat să merg în pușcărie și astăzi eram pregătit moral”.




Decizia privind măsura de arest a lui Vasile Costiuc urma să fie pronunțată astăzi.

Cererea avocaților lui Vasile Costiuc, de recuzare a judecătorului din motiv că ar avea „atitudine părtinitoare” în examinarea dosarului, a fost respinsă.

Vasile Costiuc a făcut primele declarații, după reținerea în dosarul primăriei Durlești. „Cineva a pus la cale totul”, a declarat astăzi Costiuc.

Edilul capitalei, Ion Ceban, consideră că modul în care a fost reținut liderului Vasile Costiuc este unul „depășit și deplasat”.

Acum două zile, CNA și procurorii anticorupție au descins cu percheziții în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești, privind înstrăinarea frauduloasă a terenurilor. Drept urmare, liderul Patridului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a fost reținut, pentru 72 de ore.

În aceeași zi, fostul primar de Durlești, consilierul municipal Veaceslav Nedelea, a fost reținut în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri.

Cu o zi înainte de reținere Vasile Costiuc a vorbit despre situația din țară, într-un live pe Facebook. Acesta s-a referit la criza energetică, pașii greșiți pe care i-ar fi luat guvernarea, a ieșit cu acuzații către PAS, dar și a făcut noi dezvăluiri.

La data de 28 decembrie 2021, opt persoane au fost supuse perchezițiilor domiciliare de către ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Acestea sunt vizate în dosarele afacerilor dubioase cu terenuri, în care sunt implicați foști funcționari ai Primăriei Durlești, bănuiți că ar fi prejudiciat statul cu circa 6,5 milioane de lei.

Fiica fostului primar de Durlești, Diana Crudu, bănuită că ar fi implicată în afaceri dubioase de înstrăinare a unor terenuri din proprietatea Primăriei Durlești, a fost reținută.


Pub