image
Sursa foto: jurnal.md

Primarul capitalei, acuzat de consilierii PAS, de gestionarea defectuoasă a deșeurilor; „Orașul devine tot mai murdar”

Municipiul Chișinău devine tot mai poluat și mai murdar, constată Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate a Consiliului municipal Chișinău, care îl acuză pe primarul Ion Ceban de lipsă de viziune privind managementul deșeurilor, dar și de incompetența de a implementa proiectele în domeniu elaborate de fracțiunile municipale.

Consilierul municipal Zinaida Popa a menționat că municipiul Chișinău produce zilnic aproximativ 600 de tone de deșeuri, care ajung la poligonul de la Țânțăreni. „Însă poligonul de la Țânțăreni va deveni neîncăpător peste 7 ani. Respectiv, Primăria municipiului Chișinău va fi nevoită să caute un alt loc pe care să-l umple cu gunoi. Cu regret, nici Regia Autosalubritate, nici primarul, nu au o viziune clară despre managementul deșeurilor pe termen lung. Primarul Ion Ceban, dacă vrea să avanseze la acest subiect, trebuie să deschidă strategia națională de gestionare a deșeurilor și să-și seteze planul de acțiuni în așa fel încât să meargă pe aceleași principii ca Ministerul Mediului”, a spus consiliera PAS, citată de IPN.

O primă etapă de soluționare a problemei deșeurilor, sugerată de consilierii PAS, ar fi crearea unei linii pentru sortarea deșeurilor municipale. Fracțiunea PAS a elaborat câteva proiecte de decizie, susținute de către majoritate consilierilor din CMC. Acestea puneau în sarcina Regiei  Autosalubritate să elaboreze schema de colectare și transportare separată a deșeurilor menajere sortate. „Dacă aceste lucruri erau să fie duse la capăt, deja era să avem sortare și să scăpăm de mirosul urât în blocurile locative”, a spus vicepreședinta Fracțiunii PAS.

Zinaida Popa a atenționat că anual Chișinăul produce peste 200 de mii de tone de deșeuri. Doar 7-8% din deșeurile reciclabile sunt sortate și supuse reciclării. Peste 90% ajung la poligonul de la Tânțăreni. „Acel mix de metan produs din deșeuri organice și mase plastice depozitate la poligon la temperaturi ridicate se inflamează foarte ușor, provocând un dezastru ecologic în regiunea de amplasare a poligonului de la Țânțareni”, a subliniat  consiliera PAS.

Roman Roșca, secretarul Fracțiunii PAS din CMC, l-a acuzat pe primarul Ion Ceban că, în loc să gândească strategic și să întreprindă acțiuni pentru a soluționa problema deșeurilor, el vrea să împrumute 23 mln euro pentru a cumpăra autospeciale noi la ÎM Regia Autosalubritate. „Ion Ceban vrea să procedeze la fel cum a făcut cu achiziția autobuzelor, să cheltuiască banii cetățenilor pentru a-și face PR, fără a avea o viziune despre ce va face în viitor. Achiziția noilor „mașinuțe” nu va soluționa nicidecum problema deșeurilor din mun. Chișinău. Primarul habar nu are și nu-i pasă unde va fi dus gunoiul din Chișinău peste 7 ani. Va fi creată o nouă bombă ecologică în apropierea capitalei? Asta nu este o soluție bună”, a menționat Roman Roșca.

Consilierii PAS îi cer lui Ion Ceban „să-și îndeplinească angajamentele promise locuitorilor din municipiul Chișinău, iar dacă îi este dificil în unele domenii mai complexe, să nu-i fie rușine să ceară ajutor”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: