image
Sursa foto: jurnal.md

Dezvăluiri despre condițiile rușilor la negocierea gazului: „Maia Sandu a respins un plan Kozak-2 mult mai periculos”

Maia Sandu a respins un plan „Kozak-2” infinit mai periculos ca primul propus de partea rusă în schimbul unei reduceri modice a prețurilor la gaz. Dezvăluirea este făcută de fostul premier Ion Sturza într-o postare plasată pe paginsa de facebook.

Dezvăluirea este făcută în contextul în care mai mulți politicieni, printre care și Igor Dodon i-au sugerat președintelui să solicite întrevederi cu președintele Rusiei, Valdimir Putin, pentru a negocia gaz la un preț mai ieftin pentru RM.

Ion Sturza face o comparație între actuala criză energetică și cea de la sfârșitul anilor 90 în care observă mai multe similitudini.

„Criza adevărată a fost la sfârșitul anilor ‘90 - cu întreruperi de livrare de curent și gaze de către separatiști, ruși și prietenii lor de atunci ucraineni. Datorii acumulate de miliarde, tarife neajustate, șantaj, sabotaj, incompetență. Tot! Da, eu ca ministru și mai apoi ca prim-ministru îmi petreceam zile și nopți în anticamera furnizorilor. Mă milogeam la FMI și BM să ne dea ceva bănuți ca să achităm facturile. Și asta pe fundalul celei mai cumplite crize economice regionale și globale din ‘98. Dar nu asta a fost baiul, tehnic vorbind, ne-am descurcat, am inițiat și un șir de reforme în sector, „aprinzând lumina" pentru următorii ani”.

Potrivit lui Ion Sturza, fostul președinte Vladimir Voronin a fost cel care l-a susținut în acea situație dificilă pentru populația din RM.

„A venit la mine și mi-a zis: „Ioane, noi suntem oponenți, dar trebuie să avem grijă de țară”. Și a început să voteze inițiativele mele. Cine m-a sabotat vehement? „Ai noștri” - Lucinschi cu o parte din „rândunele” și, bineînțeles, Roșca cu „Fluxul” în buzunar. Iurie și-a pornit megafonul, s-a urcat în copac și dăi! Manifestații cu asaltul guvernului, pietre, bâte și injurii. Într-un moment de cumpănă, când manifestanții rupeau ușa guvernului, chiar și cei de la Interne au pus-o puțin de măligă. Mă mir cum de nu am cedat eu, tare tânăr și tupeist am mai fost... În timp, eu i-am „întors” datoria lui Voronin, susținându-l plenar, dar temporar (din tribune) după embargoul rușilor ca rezultat al respingerii „planului Kozak”. Apropo, atunci toți - de stânga, de dreapta l-au susținut pe Voronin. Nu s-a cedat nimic rușilor. De ce? Trebuia să avem grijă de țară”, a punctat Ion Sturza.

Fostul premier observă că între timp situația nu s-a schimbat prea mult.

„Ce e diferit azi? „Ai noștri" sunt gata să se suie în copac. Ca să nu dezvolt ideea mai departe de similitudini cu cazul Roșca, Maia Sandu a respins în schimbul unei reduceri modice la tariful gazului un plan „Kozak-2” infinit mai periculos ca primul. Și? Ai „noștri” o îndeamnă ca ea să meargă la Moscova și să pupe mâna rușilor pentru „gaz ieftin". Aici e diferența – „ai noștri" sau poate „ai lor”, nu mai știu, propun să „pupăm mâna"! „Ai noștri” sunt gata să se suie în copaci... „Ai noștri", dar poate „ai lor”, nu mai știu... Criza gazului va trece, nu și rușinea, nu și memoria”.

La final, Ion Sturza a conchis că Igor Dodon niciodată nu s-a putut ridica la nivelul mentorului său Vladimir Voronin: „Așa și nu a devenit om de stat, ci a rămas bufon la curtea țarului”, a punctat fostul premier.

Noutăţile partenerilor

comentarii: