image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Consiliul Audiovizualului, îngrijorat de atacul asupra Jurnal TV; A inițiat o autosesizare din oficiu

Consiliul Audiovizualului a reacționat la atacul Inspectoratului de Poliție Buiucani asupra Jurnal TV, exprimându-și îngrijorarea față de acțiunile polițistului prin care aduce atingeri libertății de exprimare.

„Potrivit informației publice, inspectorul de poliție a întocmit împotriva postului de televiziune Jurnal TV un proces-verbal cu privire la contravenție pentru calomnie. Menționăm că, potrivit art. 10 alin. (3) din Codul serviciilor media audiovizuale (CSAM), constrângerea sau exercitarea presiunii prin amenințare ori intimidare a jurnaliștilor atrage răspundere contravențională și, după caz, penală”, se arată într-un comunicat emis de CA.

Consiliul Audiovizualului informează că a inițiat o autosesizare din oficiu pe acest caz, care va fi examinată în cadrul următoarei ședințe publice.

„Consiliul Audiovizualului atenționează asupra faptului că este singura în drept să dispună suspendarea sau revocarea unei licențe de emisie a unui furnizor de servicii media audiovizuale. Îndemnăm reprezentanții instituțiilor publice să acționeze în spiritul și în litera legii, și să nu admită precedente de natură să pună în pericol libertatea de exprimare și activitatea jurnaliștilor în Republica Moldova”, atenționează CA.

Precizăm că, într-un proces contravențional pornit pe numele „Reforma Art SRL”, șeful Secției securitate publică al Inspectoratului Buiucani, Alexandru Spoialo, a constatat că Jurnal TV „a difuzat informații false și defăimătoare privind săvârșirea unei infracțiuni de către cetățeanul Grabovschi Vitalie, fapt prin care i-a fost lezată onoarea, demnitatea personală și reputația profesională”.

Grabovschi este fostul șef al Inspectoratului de Poliție Dubăsari, vizat într-o investigație Jurnal TV din iulie 2021, alături de alți doi polițiști, Ion Țărnă și Alexei Vîzdan, care ar fi implicați în contrabanda cu țigări. Invocând încălcarea articolul 70 al Codului Contravențional, polițistul a recomandat instanței de judecată lipsirea postului nostru de televiziune de dreptul de a desfășura activitate pe un termen de un an.

Potrivit juriștilor, articolul invocat nu poate fi aplicat în privința unei persoane juridice. Prin urmare, spun ei, procesul verbal este ilegal, iar decizia de suspendare a activității unui post de televiziune poate fi luată doar de către autoritatea de reglementare în audiovizual, adică de către Consiliul Audiovizualului, susține directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei. Este un caz fără precedent și necesită implicarea autorităților centrale, a precizat el.

Noutăţile partenerilor

comentarii: