Fostul șef de la Căile Ferate, Iurie Topală, reținut de Interpol în Belgia

Fostul director al Î.S. „Calea Ferată din Moldova”, Iurie Topală, a fost reținut în Belgia de către ofițerii Interpol. Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA de Mariana Cherpec, procurora responsabilă de comunicare cu mass-media.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit informațiilor, fostul director al întreprinderii Căile Ferate din Moldova, Iurie Topală a fost reținut de către autoritățile belgiene și urmează a fi extradat în Republica Moldova. Menționăm că, în privința acestuia a fost emis un mandat de arestare, fiind anunțat în căutare internațională.

Mandatul a fost emis în cadrul unui cauze penale pornite, pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui grup infracțional organizat, în legătură cu managementul defectuos la Calea Ferată din Moldova, produs în perioada anilor 2015-2019, în rezultatul căruia a fost prejudiciată întreprinderea cu 250 milioane de lei.

3 milioane de lei și circa 100 mii de euro au fost găsite, în urma perchezițiilor efectuate de PCCOCS la Calea Ferată din Moldova. Cifrele au fost făcute publice de către deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari.
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a desfășurat percheziții la Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova.

Calea Ferată a Moldovei (CFM) a fost delapidată în ultimul deceniu de peste 1,5 miliarde de lei. Întreprinderea se află  în prag de faliment, iar statul trebuie să ia măsuri urgente pentru a salva „coloana vertebrală a economiei”.


Pub