Vor primi în continuare indemnizația de 16.000 lei, dar vor avea de așteptat până la un an. Decizia adoptată de Guvern, pentru angajații infectați cu Covid

Angajații din sistemul medical de stat, care s-au infectat cu Covid-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, vor primi și în 2022 indemnizația în sumă de 16 mii de lei. Un proiect în acest sens a fost aprobat în cadrul ședinței de miercuri a Guvernului.

Foto: MSMPS

Hotărârea de Guvern implementează modificarea articolului VI1 din Legea nr. 69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative, în scopul asigurării măsurii de sprijin și în continuare, pentru lucrătorii medicali expuși riscului de infectare cu Covid-19 implicați direct în diagnosticarea, tratamentul și supravegherea cazurilor și focarelor de Covid-19.

Pentru a exclude admiterea unei inechități față de personalul medical, începând cu 1 ianuarie 2022, se va menține achitarea acestei indemnizații pentru categoriile de angajați ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, implicați în diagnosticul și supravegherea epidemiologică a cazurilor și a focarelor de Covid-19, personalul medical angajat și implicat nemijlocit în activitățile medicale de combatere a infecției Covid-19 în instituțiile/subdiviziunile medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, al Ministerului Apărării, al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, al Administrației Naționale a Penitenciarelor, al Serviciului de Informații și Securitate, din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice de asistență medicală spitalicească, de asistență medicală urgentă prespitalicească, de asistență medicală specializată de ambulator, de asistență medicală primară.

Cheltuielile pentru realizarea hotărârii vor fi asigurate din contul fondurilor de urgență ale Guvernului, care va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

De indemnizația unică de 16 mii de lei pentru anii 2020-2021 au beneficiat 17 771 de angajați din instituţiile medico-sanitare publice de asistență medicală spitalicească, instituțiile de asistenţă medicală urgentă prespitalicească, asistență medicală specializată de ambulator, asistenţă medicală primară, dar și angajați ai Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, angajați din instituţiile/subdiviziunile medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor și ai Serviciului de Informații și Securitate.

Angajații infectați cu Covid-19 din instituțiile menționate ar putea aștepta până la 12 luni de la data confirmării infectării, pentru a-și primi indemnizația, așa cum prevede proiectul de lege.


Pub