(video) Podarilov: 4 omoruri în 2022: printre care și cazul din Parcul Valea Trandafirilor. Toți suspecții, reținuți

În perioada 1-10 ianuarie a anului curent, la numărul unic de urgență 112 au fost efectuate 6329 de apeluri ce țin de competența Poliției. Din informațiile parvenite, au fost înregistrate 783 de infracțiuni pe diferite categorii. Efectuând o analiză a genurilor de infracțiuni, se atestă o descreștere la mai multe compartimente. Alte detalii au fost oferite astăzi în cadrul unei conferințe de presă de către șefii subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne.

Foto:

În perioada de referință, au fost înregistrate 4 omoruri, toate fiind descoperite comparativ cu anul precedent, când în perioada analogică au fost înregistrate 11 omoruri. În toate 4 cazuri autorii au fost stabiliți și reținuți. La capitolul furturi, de la începutul anului a fost înregistrată cifra de 149 de furturi, comparativ cu perioada analogică a anului precedent, când au fost înregistrate 163 de cazuri de furt. Este important de menționat descreșterea la capitolul furturi din locuință – 43 (anul precedent – 54). Acest fapt a fost posibil datorită unui spectru larg de măsuri întreprinse de polițiști la prevenirea acestui fenomen. La fel, au fost înregistrate 9 cazuri de jaf, comparativ cu perioada analogică a anului precedent când au fost înregistrate 13 cazuri și nici un caz de tâlhărie.

Un alt compartiment este accidența rutieră. În perioada de raport, pe întreg teritoriul țării au fost înregistrate 38 de accidente rutiere. În urma acestora, au fost vătămate 46 de persoane și altele 3 au decedat. Comparativ cu perioada analogică a anului trecut constatăm o descreștere esențială la numărul de decese cu peste 72,7% (anul trecut 11 decese).

Aceste rezultate au fost posibile datorită regimului intens de muncă al angajaților poliției la monitorizarea tuturor traseelor și drumurilor naționale. Au fost întreprinse un șir de acțiuni proactive și au fost prevenite și alte consecințe grave pe trasee, și anume înlăturarea a 121 de șoferi de la volanul mijlocului de transport fiind în stare de ebrietate. Anul trecut au fost înregistrați 126 de șoferi.

Toate subdiviziunile IGSU au desfășurat serviciul în perioada 25 decembrie 2021 și până la 8 ianuarie 2022 în regim sporit, fără întreruperi. În activitatea operațională au fost antrenați zilnic în mediu 450 de angajați și în jur de 150 de autospeciale.

Subdiviziunile de salvatori și pompieri au fost solicitate pentru 638 de misiuni de intervenție, în mediu câte 43 de misiuni pe zi. Comparativ cu anii precedenți în perioada sărbătorilor de iarnă în 2022 IGSU a înregistrat o creștere cu 24,3 % a misiunilor de salvare față de anul 2021 și 5,8% față de anul 2020.

Totodată, pentru diminuarea impactului ninsorilor din zilele de 27-28 decembrie 2021, angajații IGSU, în comun cu colegii din IGP, IGPF și IGC au fost organizați pe traseele naționale cu implicarea unităților tehnice cu capacitate sporită de trecere. În rezultat, echipele IGSU au reușit să tracteze 142 autocamioane, 22 autoturisme, 8 microbuze, 4 ambulanțe și un troleibuz. Nici o persoană, conducător auto sau pasager nu au ajuns în situație critică.

La capitolul măsuri de prevenire a situațiilor de risc, în special la preîntâmpinarea incidentelor pe apă, în timpul formării și menținerii gheții au fost instruite 3211 persoane.

Mai mult, în vederea asigurării măsurilor de prevenire a situațiilor de urgență și excepționale în perioada Sărbătorilor de Iarnă a fost efectuată evaluarea a 1922 instituții de învățământ, 528 instituții preșcolare, 1316 instituții școlare și 57 instituții preuniversitare, iar aproape 25 de mii de copii au fost instruiți la capitolul bazelor securității vieții.

În contextul misiunilor încredințate Inspectoratului General de Carabinieri, în activități specifice au fost implicați peste 1700 de militari, care au constituit dispozitive de patrule independente (535), patrule mixte (105), asigurare a ordinii publice la Târgul de Crăciun din mun. Chișinău (200), asigurarea trecerilor de pietoni în mun. Chișinău (54), măsuri de profilaxie în sectoarele mun. Chișinău, drept rezultat fiind identificate 9 persoane aflate în căutare. La fel, au fost formate 38 echipe mixte auto în comun cu colegii din INSP și BPDS „Fulger”, precum și alte misiuni specifice forțelor de ordine publică (440).

Ca urmare a activităților desfășurate în perioada menționată, în zona de responsabilitate nu au fost atestate incidente majore și încălcări ale ordinii publice. Carabinierii aflați în misiune au acordat ajutor cetățenilor aflați în dificultate sau în situații de risc. Astfel, au fost identificați 2 minori pierduți, care au fost reîntorși familiilor sale. Menționăm în context și multiple cazuri de acordare a ajutorului primar persoanelor aflate în situații de hipotermie.

BMA: 61 cazuri de încălcare a regulilor de ședere și plasare ilegală în câmpul muncii a străinilor

De la începutul anului 2022, s-au stabilit cu reședința în Republica Moldova 139 străini. Au fost perfectate acte de identitate pentru 143 străini, dintre care 129 străini cu ședere provizorie și 15 străini cu ședere permanentă, din următoarele state: Ucraina, Federația Rusă, România, Turcia, Israel, India.

În perioada vizată a fost asigurat accesul la procedura de azil a 5 cetățeni străini din Ucraina, Federația Rusă și Iran. Careva tendințe de creștere a numărului solicitărilor de azil comparativ cu perioada anterioară nu au fost constatate. De asemenea, au fost relevate și documentate 61 cazuri de încălcare a regulilor de ședere și plasare ilegală în câmpul muncii a străinilor.

Din numărul total al încălcărilor constatate, în funcție de tipul încălcării, constatăm că o parte considerabilă (48 cazuri) revine încălcării regulilor de ședere, iar 13 țin de munca nedeclarată a străinilor. Majoritatea străinilor care au încălcat regulile de ședere sunt din țările Federația Rusă, Ucraina, România și Uzbekistan. Această proporționalitate nu diferă esențial comparativ cu perioada din anii precedenți.

În contextul supravegherii modului de respectare a scopului declarat, pentru 17 străini a fost revocat dreptul de ședere și aplicată măsura returnării pentru 15 străini. De asemenea, în scopul prevenirii migrației ilegale a fost contracarată admisia frauduloasă în țară pentru 25 străini.

În perioada 30 decembrie 2021 – 11 ianuarie 2022 au fost înregistrate 353811 traversări persoane, în creștere față de anul precedent cu peste 120% (155141 traversări persoane).Pentru prima dată prin Aeroportul Internațional Chișinău au traversat cei mai mulți călători, depășind PTF Leușeni, care an de an era în întâietate.

În perioada de referință, au fost înregistrate 957 de evenimente și fapte, dintre care cele mai multe au fost pe contravenții ce atentează la sănătatea populației sau la starea sanitar-epidemiologica (784). Polițiștii de frontieră din SPF Cuconeștii Noi au intervenit și au ajutat un copil de doar trei anișori, care s-a rătăcit în zona de frontieră. Tot în această perioadă, în PTF Sculeni a fost depistat un autoturism cu țigarete de contrabandă.

Poliția de Frontieră în continuare are o poziție fermă în ceea ce privește lupta cu corupția. În perioada de raportare, șase cazuri de corupere activă au fost denunțate de către polițiștii de frontieră din Leușeni. Totodată, a fost transmis spre examinare la CNA un caz în care au fost stabilite abateri de la procedura de achiziție publică în domeniul infrastructurii a edificiului Centrului Medical al Direcției regionale Centru a IGPF.



Pub