Durleșteanu propune măsuri pentru reducerea facturilor la gaze și energie electrică: „Dragă guvernare, conectați-vă la realitățile din RM”

Lidera Partidului Legii și Dreptății, Mariana Durleșteanu, fostă candidată la funcția de prim-ministru, vine cu un apel către guvernare, în contextul majorării tarifului la gaz și a noii scumpiri confirmate deja și de Moldovagaz și de Guvern. Aceasta reiterează măsurile pe care le-a mai propus, anterior, pentru reducerea facturilor la gaze și energie electrică.

Foto: wikipedia.org
„Draga guvernare, conectați-vă la realitățile din Republica Moldova! Veniți cu măsuri concrete pentru reducerea facturilor la gaze și energie electrică.

Partidul Legii și Dreptății v-a oferit încă în octombrie 2021 propuneri clare de soluționare a crizei energetice. Dacă tot nu am fost auziți, repetăm încă o dată soluțiile necesare de întreprins:

1. Eliminarea temporară sau reducerea TVA pentru gazele importate. Faceți o diferență dintre achitarea TVA de 8% la prețul de 150$ /mm3 și 8% la cel de 646$/mm3, preț ce urmează a fi achitat în ianuarie. TVA este o povoară pusă pe toți consumatorii casnici și NON casnici.

În loc să fie luate măsuri fiscale și monetare de diminuare a inflației, guvernarea, dimpotrivă, introduce taxe noi, ceea ce are impact asupra creșterii prețurilor în lanț.
Ne vom trezi în 2022 cu o inflație de peste 20%.

2. Oferirea creditelor fiscale pentru 3 luni agenților economici pentru plata taxelor și impozitelor.

3. Ordine în fluxurile trezoreriale care vin din încasările gestionate de vama și fisc.

4. Eliminarea căpușelor din schemele energetice.

5. Asigurarea administrării competente și eficiente în companiile de stat.

6. Oferte de achiziții transparente pentru energia electrică și pentru majorările ce urmează, însă nu prin Energocom sau alți interpuși.

7. Aplicarea măsurilor clare de protecție a consumatorilor, care vor intra în vigoare începând cu 1 februarie 2022. Măsuri pentru zona de agricultură, pentru industria alimentară (producători și procesatori). Măsuri pentru IMM de ajutor financiar cu scopul de a păstra locurile de muncă.

8. Compensațiile la gaze pentru păturile sociale vulnerabile trebuie majorate de la 25% până la 65%. Decalajele financiare, ce vor apărea temporar în bugetul public național, pot fi acoperite.

Surse sunt suficiente: 60 mln euro de la Comisia Europeană, 80 mln USD De la FMI, recent, încă 150 mln euro de la Comisia Europeană.

Economia Republicii Moldova nu va rezista fără intervenția și susținerea statului. Cetățenii vor ajunge și mai săraci. Iar unde e sărăcire bruscă, acolo e și supărare mare.
Nu cred, stimată guvernare, să ardeți de dorința să activați în regim de ură populară”, a scris lidera Partidului Legii și Dreptății, Mariana Durleșteanu, pe pagina sa de Facebook.

La 9 noiembrie 2021, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, la solicitarea Moldovagaz. Astfel, noul tarif pentru gaz, pentru consumatorii casnici, a fost stabilit de 10,26 lei pentru un metru cub, fără TVA, pentru lunile noiembrie și decembrie. Cu TVA, acesta constituie 11,08 lei. Anterior, moldovenii plăteau 4,3 lei pentru un metru cub de gaze.

La 24 decembrie, ANRE a aprobat un nou tarif la gazul natural, care a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2022. Astfel, un metru cub de gaz costă, la moment, fără TVA inclus, 10,19 lei, pentru consumatorii finali. Cu TVA inclus, tariful este de 11 lei. Moldovenii beneficiază și de o compensație din partea Guvernului.

La 5 ianuarie, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, declara, pentru UNIMEDIA, că prețul de procurare a gazului natural pentru Republica Moldova va crește în ianuarie, iar cu o poziție oficială urmează să vină Guvernul, după 10 ianuarie. Subiectul a fost discutat la ședința grupului operativ în domeniul energetic. 

În aceeași zi, fostul deputat al Platormei DA, Alexandr Slusari, anunța că primește „pe ascuns informația că prețul gazelor în prima lună a anului 2022 va fi de 647 dolari pentru 1000 m3”. „Cu multă frică mă roagă să nu divulg sursa. Parcă trăim în dictatura anilor 2016-2019! Ce se întâmplă? Este adevărată informația? De ce tac Vadim Ceban și Andrei Spînu?”, scria acesta.

La 10 ianuarie, Moldovagaz a confirmat informațiile primite „pe ascuns” de Slusari. „Prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de SAP „Gazprom” către SA „Moldovagaz”, a constituit, în luna ianuarie 2022, 646 USD pentru mia de metri cubi, reieșind din formula de calcul a acestuia, inclusă în contractul în vigoare”, anunța furnizorul, într-un comunicat de presă.

La 11 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu a ieșit în fața presei, oferind detalii despre situația energetică din țară. Acesta a menționat că Moldovagaz analizează opțiunea de majorare a tarifului. „Criza gazelor nu s-a încheiat în noiembrie și nici în decembrie. Criza gazelor se va încheia atunci când prețul gazelor la nivel european va coborî definitiv și va exista o stabilitate a acestuia. Criza gazelor nu este o criză a R. Moldova, este la nivel european și care afectează țara noastră în mod direct”, a spus Spînu.

Spînu a precizat că tariful la gazul natural ar putea fi majorat, din februarie, până la 14 lei 60 sau 70 de bani pentru un metru cub. „Dacă prețul tarifului de 647 de dolari s-ar menține și pentru luna februarie, ar fi un tarif de 14 lei și 60 sau 70 de bani, dar este un calcul extrem de preliminar, dacă se va menține prețul”, a declarat vicepremierul.


Pub