„Găselnița lui Mark Tkaciuk”. Cuvântul „Energomor” a pătruns în limba română grație scriitorului Vasile Ernu

Scriitorul român Vasile Ernu a menționat lexemul „Energomor” într-o postare pe Facebook. Potrivit lui Ernu, „găselnița” membrului Comitetului Executiv al Congresului Civic, Mark Tkaciuk, este un cuvânt din viitor.

Foto: Vasile Ernu
„Energomor – când se vor termina resursele ne vom îneca în propriul rahat. Pentru că - Pecunia non olet. Privind viitorul dinspre trecut. Era anul 33 al noii ere. Cezarul stătea la umbră și privea plin de orgoliu măreția Imperiului. Nimic nu prevestea sfârșitul. Stop. Suntem la 2000 de ani de atunci. Nu am învățat nimic? Acum avem tehnică, suntem civilizați nu ca atunci”, a scris el.

„Energomor e un cuvânt din viitor (aflu că e găselnița lui Mark Tkaciuk) – care vine din epoca când resursele din care producem energie se vor sfârși. Atunci ne vom consuma unii pe alții. Ne vom mânca unii pe alții ca de atâtea ori în istorie. Energomorul ca și golodomorul va fi moartea în masă produsă din lipsa energiei, din cauza luptei pentru energie”, a menționat Ernu.

Vasile Ernu este un scriitor român, eseist și comentator politic. A fost redactor și fondator al revistei Philosophy&Stuff și redactor asociat al revistei Ideea artă+societate. În ultimii ani, a ținut rubrici de opinie în: „România Liberă”, „Adevărul”, „Timpul”, „HotNews”, „Libertatea”, precum și rubrici permanente la revistele culturale „Noua Literatură”, „Suplimentul de Cultură” și „Observator Cultural”.


Pub