(doc) Partidul „Șor” a contestat la Curtea Constituțională legea votată de PAS, care prevede majorarea vârstei de pensionare

Partidul „Șor” a contestat la Curtea Constituțională noua lege a pensiilor, adoptată la finalul anului 2021, de către majoritatea PAS. Sesizarea a fost depusă astăzi de deputații fracțiunii Partidului „Șor”, Marina Tauber și Reghina Apostolova. Potrivit autorilor sesizării, legea, care stabilește, printre altele, majorarea vârstei de pensionare, este scandaloasă și antipopulară, iar guvernarea vrea să-i lipsească pe oameni de dreptul de a beneficia de pensie la bătrânețe.

Foto: Curtea Constituțională

Potrivit autorilor sesizării, legea conține o serie de încălcări fundamentale ale drepturilor omului, prevăzute de Constituția Republicii Moldova. Pe lângă majorarea vârstei de pensionare până la 63 de ani, a fost majorat și stagiului de cotizare până la 34 de ani. Aceste modificări bat cel mai mult în femei, în contextul în care speranța de viață scade anual, iar din motive obiective, studii, concedii de îngrijire a copilului foarte puține femei ajung să atingă acest stagiu de cotizare necesar.

O altă prevedere scandaloasă este și introducerea așa-numitei pensii anticipate pentru muncă îndelungată. Doar că în acest stagiu nu au fost incluse foarte multe perioade, cum ar fi studiile, serviciul militar, concediul de îngrijire a copilului etc. În realitate, practic este imposibil să fie atinse aceste cifre. Persoana, în special femeile, nu ar trebui nici să studieze, nici să nască copii și să muncească toată viața pentru a putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme.

Decizia de a contesta această lege a fost anunțată, acum o săptămână, de liderul formațiunii, Ilan Șor. „Partidul „ȘOR” a spus-o de la bun început că majorarea vârstei de pensionare este o lovitură dură în bătrânii noștri, care sunt nevoiți, din 2022, să iasă mai târziu la pensie, din cauza acestor criminali de la putere. Prin această lege, guvernarea PAS își bate joc de oameni, care, tot din cauza PAS, sunt nevoiți să trăiască la limita supraviețuirii, din cauza scumpirilor și a condițiilor de trai care se înrăutățesc de la o zi la alta”, a menționat liderul Partidului „Șor”.

El a mai amintit că, în 2020, deputații Partidului „Șor” au elaborat un proiect de lege privind micșorarea vârstei de pensionare, proiect care a și fost votat de către Parlament în același an, iar scopul modificării a fost de a-i ajuta pe bătrâni, care și așa o duc foarte greu.

„Această adunătură de incompetenți, care nu dau doi bani pe locuitorii acestor țări, au decis să le facă și mai grea viața bătrânilor și să-i omoare cu zile. Au decis că bătrânii noștri și așa o duc bine cu scumpirile pe care tot ei le-au provocat și au majorat vârsta de pensionare. Cum poate fi numită această decizie altfel decât un genocid social premeditat, gândit, plănuit și implementat de PAS și cei care îi controlează?”, a adăugat Ilan Șor. 



Pub