Testarea rapidă la Covid, dezaprobată și de ex-ministra Sănătății: „Inacțiunea autorităților ne costă sănătate și compromite efortul medicilor”
Fosta ministră a Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, dezaprobă diagnosticarea femeilor gravide, a copiilor și a persoanelor cu imunitatea compromisă etc. cu teste rapide pentru diagnosticarea Covid-19, în contextul în care, acestea dau, deseori, rezultate fals pozitive sau fals negative. „Prețul inacțiunii autorităților cu privire la aplicarea testelor rapide pentru diagnosticarea Covid - sănătatea cetățenilor. Astfel de situații compromit sistemul medical și efortul medicilor”, a scris Dumbrăveanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Foto: UNIMEDIA
„Prețul inacțiunii autorităților cu privire la aplicarea testelor rapide pentru diagnosticarea Covid  - sănătatea cetățenilor.

Această postare este bazată pe un caz concret, care s-a întâmplat cu un omuleț apropiat familiei mele, cu vârsta de doar 4 ani. S-a adresat pentru asistență medicală în instituție spitalicească. În baza rezultatului pozitiv al testului rapid, a fost internat la un spital activat pentru Covid. Din cauza erupțiilor pe corpul copilului și înregistrarea varicelei la copiii din grădiniță, cuplul mamă-copil a fost amplasat într-o boxă. Din lipsa simptomaticii Covid, la insistența aprinsă a mamei, proba prelevată de la copil a fost testată în laborator. Rezultatul testului PCR a fost negativ. Ambii părinți, la fel, au avut rezultat negativ la testare, fiind nevoiți să fie în autoizolare.

Și acum realitatea dură... Cu test rapid fals pozitiv, în lipsa varicelei, mama și copilul urmau a fi internați în secția Covid, cu persoane infectate. Care puteau fi consecințele? Răspunsul e clar – infectarea. Mai grav este că nu e unicul caz, iar instituțiile medicale bat alarma de mult timp.

Diagnosticarea femeilor gravide, copiilor, persoanelor cu imunitatea compromisă etc. cu teste rapide, rezultatele fals pozitive, cât și fals negative, expun riscului infectării cetățenilor. Totodată, astfel de situații compromit sistemul medical și efortul medicilor.

Suntem îndemnați să ne învățăm să trăim cu infecția Covid, dar nu este cazul să tolerăm inacțiunea. Ne costă sănătate și povară nejustificată pentru personalul medical”, a scris fosta ministră a Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.



Astăzi, autoritățile municipale au anunțat că vor solicita Ministerului Sănătății revizuirea recomandărilor privind testarea rapidă în scop diagnostic la Covid-19, prin metoda Timp-Real PCR și prin testarea rapidă AG SARS CoV-2, cu stabilirea criteriilor clare de aplicare a acestor teste, în contextul ratei înalte a rezultatelor fals negative la testarea rapidă, fapt care duce la stabilirea tardivă a diagnosticului corect și întârzierea inițierii tratamentului. Precizarea se conține în decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a minicipiului Chișinău, adoptată astăzi și potrivit căreia, starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până la 15 martie în capitală.

În luna octombrie 2021, UNIMEDIA a mediatizat cazul unei profesoare din capitală, care a fost trimisă în autoizolare și amenințată cu Poliția, după ce a făcut mai multe teste la Covid, iar rezultatele au arătat diferit. Femeia a făcut 6 teste timp de o săptămână, pentru a-și găsi dreptatea și a înțelege dacă, totuși, este bolnavă sau nu și dacă nu este în pericol și sănătatea elevilor săi. Pentru testele la clinicile private a cheltuit puțin peste 3.000 de lei în total.


Pub