Suedia intensifică operațiunile militare din regiunea insulei Gotland ca răspuns la tensiunile dintre Rusia și NATO

Forțele armate ale Suediei au anunțat joi intensificarea activităților militare de pe insula Gotland din Marea Baltică, din cauza tensiunilor ridicate dintre Rusia și NATO. Insula este situată la circa 330 de km de Kaliningrad, unde se află cartierul general al Flotei Baltice a Rusiei, scrie digi24.ro.

Foto: Profimedia Images

„Începând de azi, vom avea patrule care vor putea fi văzute în anumite locuri, inclusiv în (orașul) Visby”, a declarat purtătorul de cuvânt al regimentului din Gotland, Tomas Anshammar. În 2019, Suedia a instalat în Gotland, cea mai mare insulă suedeză, un sistem modernizat de apărare împotriva rachetelor sol-aer, potrivit Agerpres.

Moscova a îngrijorat Occidentul prin concentrarea de trupe lângă frontiera cu Ucraina. Există temerea că forțele ruse ar putea invada această țară, deși partea rusă dezminte că ar avea astfel de intenții. Rusia susține că își poate desfășura forțele pe propriul teritoriu așa cum dorește.

Deși nu este membră a NATO, Suedia are legături strânse cu Alianța și și-a întărit forțele armate, neglijate timp de decenii, în contextul afișării forței Rusiei în zona Mării Baltice. În ultimii ani, Suedia a protestat împotriva mai multor incidente, inclusiv a unor încălcări ale spațiului aerian suedez, în care au fost implicate aeronave militare ruse.

Săptămâna trecută, comandantul armatei suedeze a afirmat că strategia națională de securitate ar fi complet subminată dacă NATO ar accepta să renunțe la orice extindere în viitor și să își reducă unele activități în Europa, așa cum cere Rusia.


Pub