Tariful la gaz se va majora inevitabil. Vadim Ceban: Depinde de cotațiile externe cu cât. Calculele sunt între 12 și 14,7 lei
Tariful la gaz se va majora inevitabil. Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, susține că sunt diferite prognoze de majorare, dar calculele sunt între 12 și 14,7 lei, totul depinde de cotațiile externe cu cât. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Cutia Neagră. 
Foto: UNIMEDIA

„Sunt diferite prognoze, între 12 și cifra care a fost anunțată de către domnul Spînu, dacă se menține același trend pentru luna februarie, adică costul gazelor va fi nu mai puțin de 6 dolari, adică de procurare, atunci respectiv suntem aproape de cifra ceea, dar dacă va fi mai puțin, 500-510 înseamnă că și creșterea tarifului va fi mai mică”, a declarat Vadim Ceban.

Întrebat dacă va fi obligatorie creșterea tarifului, acesta a menționat că: „Noi suntem obligați după lege, chiar nici nu noi, chiar ANRE conform regulamentului și legii din oficiu este obligat să se autosesize și să modifice parametrii de colectare a tarifului”, a menționat acesta.

Republica Moldova în continuare se află într-o situație dificilă, afirmă vicepremierul, Andrei Spînu. „Criza gazelor nu s-a încheiat în noiembrie și nici în decembrie. Criza gazelor se va încheia atunci când prețul gazelor la nivel european va coborî definitiv și va exista o stabilitate a acestuia. Criza gazelor nu este o criză a R. Moldova, este la nivel european și care afectează țara noastră în mod direct”, a spus Spînu.

Vicepremierul a ieșit în fața presei oferind detalii despre situația energetică din țară. Acesta a menționat că Moldovagaz analizează opțiunea de majorare a tarifului. La rândul său, compania a menționat că va venit cu o poziție oficială privind o eventuală majorare pe 20 ianuarie.

Săptămâna trecută, Maia Sandu a convocat CSS în legătura cu situația pe piața gazelor naturale.


Pub