Sturza: Déjà vu. Maia Sandu a respins un plan Kozak-2. Ai „noștri” o îndeamnă să pupe mâna rușilor pentru gazul ieftin

13 Ian. 2022, 10:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Ian. 2022, 10:33 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o postare pe Facebook, fostul  premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza explică cum a evoluat criza gazelor și care spune că nu e diferită de precedentele prin care a trecut Republica Moldova. „Deja vu moldovenesc”.

Unii cred, așa cum cred că totul se întâmplă pentru prima dată în Moldova de la nașterea lui Hristos încoace, că criza energetică e prima și unica. Nu, dragilor, criza adevărată a fost la sfârșitul anilor ‘90 – cu întreruperi de livrare de curent și gaze de către separatiști, ruși și prietenii lor de atunci ucraineni. Datorii acumulate de miliarde, tarife neajustate, șantaj, sabotaj, incompetență. Tot! Da, eu ca ministru și mai apoi ca prim-ministru îmi petreceam zile și nopți în anticamera furnizorilor. Mă milogeam la FMI și BM să ne dea ceva bănuți ca să achităm facturile. Și asta pe fundalul celei mai cumplite crize economice regionale și globale din ‘98. Dar nu asta a fost baiul, tehnic vorbind, ne-am descurcat, am inițiat și un șir de reforme în sector, „aprinzând lumina” pentru următorii ani”, susține fostul premier.

Marea surprindere a fost că susținerea, la acea vreme, a venit de la liderul comuniștilor, Vladimir Voronin.

Baiul a fost cine m-a susținut în acest demers. Surpriză! Vladimir Voronin, vojakul comuniștilor. A venit la mine și mi-a zis: „Ioane, noi suntem oponenți, dar trebuie să avem grijă de țară”. Și a început să voteze inițiativele mele. Cine m-a sabotat vehement? „Ai noștri” – Lucinschi cu o parte din „rândunele” și, bineînțeles, Roșca cu „Fluxul” în buzunar. Iurie și-a pornit megafonul, s-a urcat în copac și dăi! Manifestații cu asaltul guvernului, pietre, bâte și injurii. Într-un moment de cumpănă, când manifestanții rupeau ușa guvernului, chiar și cei de la Interne au pus-o puțin de măligă. Mă mir cum de nu am cedat eu, tare tânăr și tupeist am mai fost… ”, a punctat Sturza.

Omul de afaceri afaceri a sus că i-a întors datoria lui Voronin prin faptul că l-a susținut pe Voronin după respingerea planului Kozak de federalizare a Republicii Moldova.

În timp, eu i-am „întors” datoria lui Voronin, susținându-l plenar (din tribune) după embargoul rușilor ca rezultat al respingerii „planului Kozak”. Apropo, atunci toți – de stânga, de dreapta l-au susținut pe Voronin. Nu s-a cedat nimic rușilor. De ce? Trebuia să avem grijă de țară. Ce e diferit azi? „Ai noștri” sunt gata să se suie în copac. Ca să nu dezvolt ideea mai departe de similitudini cu cazul Roșca, Maia Sandu a respins în schimbul unei reduceri modice la tariful gazului un plan „Kozak-2” infinit mai periculos ca primul. Și? Ai „noștri” o îndeamnă ca ea să meargă la Moscova și să pupe mâna rușilor pentru „gaz ieftin”. Aici e diferența – „ai noștri” sau poate „ai lor”, nu mai știu, propun să „pupăm mâna”! „Ai noștri” sunt gata să se suie în copaci… „Ai noștri”, dar poate „ai lor”, nu mai știu… Criza gazului va trece, nu și rușinea, nu și memoria. Vai de capul vostru, dragi moldoveni, dragi „ai noștri”…”, a mai spus omul de afaceri.

În încheiere, Sturza afirmă că „piticul politic Dodon niciodată nu s-a putut ridica la nivelul mentorului său Voronin. Așa și nu a devenit om de stat, ci a rămas bufon la curtea țarului”.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 13:46
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
25 Apr. 2024, 13:46 // Slider //  MD Bani

Philip Morris International a prezentat Raportul Integrat pentru anul 2023 care demonstrează o creștere semnificativă pe segmentul produselor fără fum. În cadrul unei conferințe la Paris, vicepreședintele Comunicare Globală PMI, Tommaso Di Giovani, a declarat că, în 2023, veniturile companiei provenite din vânzarea produselor fără fum au constituit 36.4%. El a precizat că cea mai bună performanță a fost înregistrată pe 25 de piețe, unde ponderea produselor fără fum în venituri a depășit 50 la sută, scrie InfoMarket.

PMI estimează că la nivel mondial sunt aproximativ 33 de milioane de utilizatori adulți ai produselor lor fără fum, inclusiv 28,6 milioane de utilizatori de dispozitive de încălzire a tutunului. Produsele sunt disponibile pe 84 de piețe din întreaga lume.

Ungaria, Lituania, Portugalia, Grecia și Slovacia se disting ca având cele mai mari cote de piață pentru produsele fără fum. O cotă de piață înaltă a acestor produse sunt raportate, de asemenea, în Republica Cehă, Italia și România. 

„Aceste rezultate demonstrează că ne aflăm pe drumul corect  spre un viitor fără fum”, spune Tommaso Di Giovanni. „Majoritatea investițiilor noastre sunt concentrate în Europa, ceea ce arată importanța acestei regiuni pentru noi. Am început transformarea unităților noastre de producție din Europa, iar acum 7 dintre cele 11 fabrici specializate în producerea tutunului pentru încălzire se află în UE, cele mai mari investiții fiind în fabricile din Otopeni (România) și Bologna (Italia)”, a mai spus Tommaso Di Giovanni.

Acesta a declarat că, în ultimii ani, PMI a investit aproximativ $12,5 miliarde în dezvoltarea și cercetarea produselor fără fum, urmând obiectivul de a dezvolta alternative mai puțin nocive la fumatul tradițional.

Vorbind despre reglementare, Di Giovanni remarcă faptul că disponibilitatea produselor fără fum și accesul  la informațiil despre acestea poate contribui la reducerea ratei fumatului. Un exemplu de politică eficientă este în Suedia, unde popularitatea snusului, un produs fără fum de uz oral, a transformat Suedia în țara cu cea mai mică incidență a cancerului pulmonar din Europa.

„Acolo unde produsele fără fum sunt interzise, iar țigările tradiționale domină piața, observăm mai puține schimbări pozitive în statisticile privind rata fumatului”, a conchis el. De exemplu, în Turcia, Olanda și Brazilia, unde vânzarea produselor fără fum este interzisă, rata fumatului a rămas practic neschimbată în ultimii ani.

În schimb, țările care asigură acces la alternative fundamentate științific, au înregistrat o scădere semnificativă a ratei fumatului. De exemplu, în Suedia, între 2014 și 2022, rata fumatului a scăzut cu 50%, în Noua Zeelandă cu 48%, în Japonia cu 33% și în Regatul Unit cu 29%.

„Acest lucru confirmă importanța inovațiilor și a unei reglementări echilibrate în atingerea obiectivelor de sănătate publică pentru reducerea fumatului”, subliniază Di Giovanni. El mai precizat că politica Suediei de a deveni o „țară fără fum” până în 2025 este un exemplu de strategie de succes în această direcție.

Vicepreședintele Comunicare Globală PMI a declarat că, având în vedere tendințele actuale, Philip Morris International continuă să-și dezvolte produsele fără fum, cu scopul de a oferi fumătorilor adulți o alternativă mai puțin nocivă.

Rezultatele din 2023 subliniază progresul companiei în implementarea strategiei de reducere a riscurilor asociate fumatului și confirmă angajamentul PMI către un viitor fără fum, ceea ce, într-un final, ar putea aduce schimbări semnificative în domeniul sănătății publice la nivel global.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău