Moldovagaz a transferat Gazpromului plata pentru gazele naturale furnizate în luna decembrie

gaze
Foto: Ministerul Infrastructurii

SA „Moldovagaz” a transferat în întregime către „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în luna decembrie 2021. Administrația întreprinderii le mulțumește consumatorilor, care au achitat înainte de termenul limită facturile pentru gaze naturale.

Actualmente, compania este focusată pe acumularea tuturor plăților pentru luna decembrie, precum și a volumului curent consumat în luna ianuarie, cu scopul transferării către „Gazprom” a mijloacelor financiare contractate.

SA „Moldovagaz” îi îndeamnă pe consumatori să achite volumele de gaze facturate în termeni stabiliți, care expiră în data de 15 ianuarie pentru consumatorii noncasnici, și 20 ianuarie pentru cei casnici.


Amintim că, pe 11 ianuarie, Spânu a declarat că „conform calculelor preliminare, tariful pentru gazele naturale pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei”.

Zilele trecute SA „Moldovagaz” a publicat un comunicat în care anunță că, după data de 20 ianuarie 2022, consumatorii finali vor afla noul tarif ajustat la gazele naturale. Reprezentanții companiei au venit cu această informație după ce, pe 10 ianuarie, au menționat că Moldova va achiziționa în luna curentă gazele naturale la prețul de 646 de dolari per mia de metri cubi.

Amintim că, la sfârșit de octombrie, la Sankt Petersburg, s-au încheiat negocierile între delegația Republicii Moldova și Gazprom. În baza înțelegerii, a fost prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldovagaz utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz, conform noului contract, au început din 1 noiembrie 2021. Însă, pe 22 noiembrie, Gazprom a informat Republica Moldova despre posibila întrerupere a furnizării de gaze în următoarele 48 de ore din cauză că autoritățile moldovenești nu au achitat plata conform actualului contract. Ulterior, pe 24 noiembrie, Gazprom a extins termenul pentru plata datoriilor acumulate la gazul natural din partea Moldovei. În acest context, deputații au votat în regim de urgență modificarea legii bugetului de stat care prevede alocarea a 1,3 miliarde de lei pentru achitarea datoriei la gazele naturale furnizate de Gazprom pentru lunile octombrie și noiembrie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente