„Eu nu vreau acum să intru în detalii.” Radu Marian a confirmat că Gazprom a șantajat Moldova în negocierile cu Moldovagaz

Spinu Miller
Foto: Facebook//Spinu

Deputatul PAS Radu Marian a vorbit în această seară la TV8 despre negocierile pe care le-a avut Moldova cu Gazprom cu privire la prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale. Acesta a confirmat că rușii au șantajat Moldova în procesul de negociere, dar nu a dorit să ofere mai multe detalii.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor aflat și el în platou a zis că: „Maia Sandu, Natalia Gavriliță, Andrei Spînu au spus că nu a existat șantaj în procesul negocierilor între Gazprom și Moldovagaz. Niciodată nu s-a explicat condiționalitățile.”

În replică, Radu Marian a spus: „Când joci în poker nu pui cărțile pe față. Nu putem transforma negocierea unui contract într-o emisiune TV.”

Ștefan Gligor îi spune: „Dumneavoastră acum spuneți, de fapt, că s-a mințit, așa să înțeleg? De fapt, au existat condiționalități geopolitice?”

Radu Marian: „Desigur că au fost condiționalități. A fost o mobilizare fără precedent a partenerilor noștri și chiar domnul Spînu prin acea postare pe care a scris-o în care a spus că: «Noi nu vom accepta condiții necomerciale». Eu nu vreau acum să intru în detalii.”

Mariana Rață, TV8: „Când va fi momentul potrivit?”

Radu Marian: „Acum suntem într-o criză europeană a gazelor. O să vină momentul potrivit când o să oferim mai multe detalii, dar cu siguranță modul în care s-a procedat în acele discuții, în prim plan a fost interesul cetățenilor Republicii Moldova. Noi am insistat ca aceste discuții să se mențină drept pe filiera comercială.”

În postarea din 30 octombrie, Andrei Spînu scria: „În ceea ce ține de preț, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația noastră, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață. Dat fiind că e vorba de o relație comercială între Moldova-Gaz și Gazprom, doar dacă vor decide aceste companii va fi făcută publică această formulă, dar ce pot spune la moment este că, în baza prețurilor actuale pe piață, pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. În condițiile actuale vom avea un preț de 2 ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie.

Pentru a opri orice speculație – protocolul semnat nu prevede nici o condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în nici un fel. În ceea ce privește datoria formată la Moldova-Gaz, am convenit să efectuăm un audit independent al acestei datorii în 2022. În baza acestui audit urmează să se stabilească suma și să avem noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către Moldova-Gaz.”


Amintim că, pe 11 ianuarie, Spânu a declarat că „conform calculelor preliminare, tariful pentru gazele naturale pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei”.

Zilele trecute SA „Moldovagaz” a publicat un comunicat în care anunță că, după data de 20 ianuarie 2022, consumatorii finali vor afla noul tarif ajustat la gazele naturale. Reprezentanții companiei au venit cu această informație după ce, pe 10 ianuarie, au menționat că Moldova va achiziționa în luna curentă gazele naturale la prețul de 646 de dolari per mia de metri cubi.

Amintim că, la sfârșit de octombrie, la Sankt Petersburg, s-au încheiat negocierile între delegația Republicii Moldova și Gazprom. În baza înțelegerii, a fost prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldovagaz utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz, conform noului contract, au început din 1 noiembrie 2021. Însă, pe 22 noiembrie, Gazprom a informat Republica Moldova despre posibila întrerupere a furnizării de gaze în următoarele 48 de ore din cauză că autoritățile moldovenești nu au achitat plata conform actualului contract. Ulterior, pe 24 noiembrie, Gazprom a extins termenul pentru plata datoriilor acumulate la gazul natural din partea Moldovei. În acest context, deputații au votat în regim de urgență modificarea legii bugetului de stat care prevede alocarea a 1,3 miliarde de lei pentru achitarea datoriei la gazele naturale furnizate de Gazprom pentru lunile octombrie și noiembrie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente