image
Sursa foto: youth.md

19 studenți-doctoranzi vor primi Burse de Merit pentru anul 2022

15 studenți-doctoranzi din Republica Moldova vor primi Bursa de Excelență a Guvernului pentru anul 2022, în valoare de 2500 de lei, iar alți patru studenți vor beneficia de Bursa pe domenii științifice, care constituie 2000 de lei. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.

Bursa de Excelență a Guvernului și Bursa pe domenii științifice se acordă anual, pentru un an calendaristic, studenților-doctoranzi înmatriculați la studii la forma de învățământ cu frecvență la zi, cât și cu frecvență redusă, finanțați din bugetul de stat și în bază de contract.

La concurs au fost depuse 36 de dosare, din cadrul a șase instituții organizatoare de studii superioare de doctorat. În urma evaluării dosarelor de către comisiile de experți, au fost selectați 19 studenți-doctoranzi bursieri, dintre care 15 vor beneficia de Bursa de Excelență a Guvernului, iar 4 vor obține Bursa pe domenii științifice pentru anul 2022.

Participanții la concurs au prezentat studii în diferite domenii ale științei și tehnicii. Au fost înalt apreciate lucrările care pun accent pe subiecte prioritare pentru viața economică și socioculturală a țării.

Una dintre câștigătoarele concursului, Mariana Ulinici, doctorandă în anul V la Școala doctorală în domeniul științelor medicale, a realizat un studiul științific axat pe disecția moleculară a interacțiunilor virus-gazdă și pe dezvoltarea metodelor de diagnostic în infecția cu COVID-19. Cercetătoarea a participat nemijlocit la secvențierea genomului complet al tulpinilor virusului SARS-CoV2, circulante pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a devenit prima instituție din țară care a înregistrat, în premieră, date despre genomul complet SARS-CoV-2 în repozitoriul internațional GISAID - inițiativă științifică globală și o sursă primară ce oferă acces liber la datele genomice ale virusurilor.

Un alt câștigător, Dumitru Rusnac, doctorand în anul III la Școala doctorală Științe Fizice, Matematice, ale Informației și Inginerești a Universității de Stat din Moldova, a dezvoltat o tehnologie fundamentală nouă pentru producerea ceramicii electroconductoare de ZnO, bazată pe reacții chimice de transport. Suporturile din sticlă cu înveliș înalt conductiv electric de ZnO pot fi utilizate la întreprinderile din Moldova și UE pentru producția de baterii solare, senzori de gaz, surse de radiații (LED-uri și lasere).

Concursul de burse pentru studenții-doctoranzi se înscrie în programul guvernamental de susținere a tinerilor activi antrenați în proiecte de cercetare la nivel național și internațional. Prin acordarea acestor burse Guvernul își propune să sporească atractivitatea studiilor doctorale și calitatea acestora, precum și să valorifice potențialul deosebit al tinerilor, motivându-i să se încadreze în activitatea de cercetare și inovare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: